Årets mest spännande natt...

News55

Spänningen går nästan att ta på: i trolska vatten i Bergslagen har kräftburarna sänkts ner för ett par timmar sen. Känslan att vänta på gryningen och under tiden fantisera om stora, fina fångster är magisk.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Polaren Pelle har upplåtit sina vackra vatten i trakterna runt Hällefors för exklusivt kräftfiske. Sånt som vi stadsbor annars bara kan drömma om.

Vi smög ut i skymningen med 24 burar, agnade med stora bitar gädda, som Pelles pappa fångat, och som Pelle styckade med yxa före fiskafänget.

En gång sen barndomen har jag fiskat kräftor, hos kusiner i en sjö i Sörmland. Annars glömmer jag aldrig nätterna på Tynningö för evigheter sen, när man kunde vada i strandkanten och försöka plocka kräftor i ljuset från en ficklampa.

Det var inte helt riskfritt. Folk slogs om kräftorna. Det rådde rena kriget mellan tjuvfiskare och bofasta. Blev man påkommen kunde det sluta riktigt illa.

Men läskigast var när jag skulle plocka upp ficklampan ur gräset på stranden en gång i kolmörkret. Fick i stället tag i nånting halt och slingrigt. En orm!

Kanske tur att det var mörkt så att jag inte såg vilken sort det var.

Kräftorna i det svarta vattnet var snabba. Men efter en tid gick det utveckla en viss skicklighet att smyga på dem bakifrån och kvickt greppa dem över skölden. 10-15 stycken kunde det bli i den medhavda mjölkhinken.

Handplockade i all ära, men nu hoppas vi på lika många i varje bur i morron bitti. Och oj vad det pirrar… – det blir en spänd sömn i natt medan månen myser däruppe.

Fortsättning följer om några timmar!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons