News55

Återfunnet: världens bästa våffelrecept!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 21 maj 2021Publicerad: 21 maj 2021

En efterlysning på News55 visade sig funka perfekt! Våffel-Britta är återfunnen, så nu ska du få världens bästa våffelrecept!

ANNONS
ANNONS

För några veckor sen berättade jag om den lilla röda stugan i Gräddö på Rådmansö i Stockholms skärgård, där den numera legendarisk Britta lagade de bästa våfflor som fanns att få. Efter ett hemligt recept, som Britta alltid behöll för sig själv.

Men för flera decenniers sen la Britta våffeljärnet på hyllan och flyttade från trakten. Och oj, så många vi är som saknat henne!

Men efterlysningen här på matbloggen gav resultat: med hjälp av flera läsare har jag hittat Britta! Efter en utflykt till Östergötland har hon numera kommit tillbaka till Roslagen. Hon fyllde 90 för några år sen, och nu delar hon gärna med sig av det recept som fick oss alla att jubla högt när vi åt hennes våfflor förr i tiden.

-Jag gjorde oftast våffelsmeten hemma i köket på kvällen, berättar hon. Den mår bara bra av att stå och svälla över natten.

Receptet kommer från en mycket gammal kokbok, där det står att man i stället för vatten med fördel kan ha “ren snö” som en av de bara fyra ingredienserna. Men snön får vi klara oss utan här och nu (tack och lov)…

3 dl vetemjöl

1 dl kallt vatten (eller “ren snö”)

4 dl vispgrädde

ANNONS

2 msk smör

Vispa grädden. Sikta mjölet och blanda det med vattnet (snön) och grädden. Låt smeten svälla minst en timme. Smält smöret och rör ner det i smeten. Grädda sen frasiga våfflor och servera med t.ex. hjortron, tranbär eller jordgubbssylt och socker.

Texten är hämtad direkt ur Brittas gamla kokbok. Här nämns inget om vispgrädde till serveringen, men visst kräver den goda våfflan en gräddklick!

Tack, våffel-Britta! Vi ska tänka på dig varje gång vi gräddar dina perfekta våfflor.

Lägg till en klick grädde och en sked sylt – och himlen är nära…

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS