A-
A+

Avundsjuk? Jag? Absolut!

Det här har jag funderat över i 50 år: Vad händer med räkorna på väg från fiskebåten till affären?

Ulf Elfving

Annons

Annons

I flera månader har de färska räkorna varit halvdana. “Sommarräkor” säger fiskhandlarna och rynkar på näsan.

Bara under två perioder kan vi som inte bor vid ett fiskeläge på västkusten köpa perfekta räkor: i september samt i januari-februari.

Men vid besök i Lysekil i Bohuslän förra helgen, i stort sett mitt i sommaren, blev jag varm av lycka när jag fick tag i underbara, riktigt pinfärska räkor. Bara den som nån gång ätit såna vet vad jag talar om. De har en alldeles unik spänst och smak.

Först köpte jag räkor av en fiskhandlare som stod utanför ICA. De kom direkt från Smögen. Toppkvalité!

Sen dök den verkliga attraktionen upp. Ägaren Mikael på det trevliga lilla hotellet Lokus pekade på kajen hundra meter bort och sa:

-Titta! Nu kommer Kristina in!

Kristina är en fiskebåt som ägs av två unga killar. De trålar upp (eller burfångar) mest havskräftor men fiskar emellanåt också räkor. Kokar ombord och säljer i sin lilla butik direkt vid kajen.

Och scenen som följde var fantastisk: som genom ett trollslag dök det upp kunder från ingenstans, och strax var kön jättelång. Den här gången landade Kristina mest kr��ftor men hade också en hel del bifångst: småtorsk, kolja, sjötungor och små bläckfiskar. Kunniga kunder såg till att allt gick åt.

Den högra korgen innehåller enbart stjärtar av nykokta havskräftor:

Hur djungeltrumman funkar ver jag inte säkert, men bl.a. meddelar grabbarna sin ankomst på Facebook. Och stammisarna tar sig snabbt ner till hamnen, köar och handlar av hjärtans lust. Färskare och finare produkter finns inte.

Gåtan är fortfarande olöst, alltså vad som gör att skaldjuren tappar en del i toppkvalitet större delen av året när de förflyttas till fiskdiskarna inåt landet eller på ostkusten. Är det bara transporten?

En gång i skolåldern fick jag åka med en räktrålare på Nordsjön och äta räkorna så nykokta att de fortfarande var varma.

Vilken lycka! Och vilken förmån för dem som bor i närheten att kunna köpa skaldjur som just lastats av från fiskebåten!

Om jag är avundsjuk?

Absolut!

 

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!