Hela denna artikeln är en annons

Den här äppelgräddsåsen är magisk!

Vilken sås det blev av grädde, senap och äppelmust! Med smörstekta medaljonger av fin fläskfilé. Du måste prova den, här är ett exakt recept.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Det är underbar äppelsäsong, och banne den som inte tar vara på frukten i trädgården!

Äpplen är användbara till så mycket mer än paj och mos. Jag provade mig fram till en rätt i kväll som överträffade alla förväntningar. Testa själv, det här var väldigt enkelt:

För fyra: putsa noga en fläskfilé på 600-800 gram. Skär i 2-3 cm tjocka skivor, platta ut dem till halv tjocklek, salta och krydda med mycket vitpeppar. Stek skivorna i smör, eller smör och olja, c:a 2 minuter per sida, de ska ha en fin gyllenbrun färg. Ta upp dem ur pannan.

Vispa ner i pannan 1½ dl äppelmust (den här var alldeles färsk och inköpt på Norrtelje Musteri), 1½ dl tjock grädde, 1 dl crème fraiche och en skvätt kalv- eller oxfond (tärning funkar också). Tillsätt 1 rågad tsk grovkornig senap och lika mycket dijonsenap, en liten skvätt soja och 1 tsk tomatpuré eller chilisås (inte ketchup). Vispa, koka ihop och lägg ner filéskivorna, se till att få med all köttsaft som runnit ut. Låt puttra i 30 minuter eller mer. Redning behövs inte, såsen tjocknar så sakta. Blir den för tjock, så tillsätt lite mer vätska. Smaka av, kanske behövs mer salt, peppar eller annan, valfri krydda?

Servera med råstekt potatis och några lättstekta äppelskivor. Kanske något grönt. Lägg också fram en sked att ta upp den goda såsen med.

Njut i fulla drag! Kanske med ett glas rödvin.

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons