A-
A+

Hela denna artikeln är en annons

Egen färskpotatis till jul(!)

Sensommarens potatis, väl skyddad under jord i det lilla landet, visar sig ha mått utmärkt hela hösten och vintern. Nu blir det nyupptagen färskpotatis till jul!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Det är duggregn, dimma, evig skymning. Väldigt stämningsfullt att komma ut i skärgården några dagar före jul. Men när jag sätter spaden i jorden i det minimala potatislandet känns det plötsligt nästan som midsommar:

Fräscha färskpotatisar möter dagsljuset för första gången och formligen ropar efter sällskap i form av sill, dill, gräslök och gräddfil. Till jul!

Det känns både exklusivt och lite rättvist. För oj, vad de där sättpotatisplantorna vårdats, vattnats, kupats och pysslats om i nästan ett halvår. Vissnat ner sen länge men lämnat sin frodiga avkomma väl skyddad under jordtäcket.

Förra året var det snö tidigt. I januari skrapade jag bort en decimeter snötäcke och hittade något kilo vackra, vita och röda potatisar i landet. Alldeles utmärkta att äta mitt i vintern.

I år blev det ett par, tre kilo, lagom till julsillen.

Och på köpet får man en påminnelse om att det – trots att man misströstar emellanåt – faktiskt kommer en ny sommar! Så småningom.

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!