News55
Detta är en sponsrad artikel

Ett år på finkrog - nu är boken klar

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 03 okt. 2017Publicerad: 03 okt. 2017

Man ska inte tala i egen sak - men skriva, då? Jag tar risken. Och dessutom är den här lustfyllda matboken inte min i första hand, utan två mästerkockars och en toppfotografs. Följ med bloggen in på njutningarnas krog!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det var inte svårt att tacka ja till att skriva texter till boken om Göteborgs anrika finrestaurang, Sjömagasinet, där två av våra allra bästa kockar står vid spisen.

Bästa – och mest olika. Ulf Wagner är solstrålen och eleganten som charmar gästerna i matsalen, Gustav Trägårdh är den glade rebellen i jeans och sjörövarskägg som skapar underverk i köket.

Exempel på hur omaka herrarna är: när kungen och Silvia var på besök stod Ulf och välkomnade majestäterna med bugningar och hövligheter. Medan Gustav stormade in och hojtade:

-Tjena kungen! Vad kul att se dig här!

Kungen lyckades med möda undvika att spilla ur vinglaset.

Att skriva i boken om den här duon har förstås inneburit ett avsevärt ätande. I ett helt år. Tyvärr har de 12 månaderna, som började med julbordet 2016, avverkats vid det här laget. Nu blir det att återgå till blodpuddingen hemmavid.

Fast blodpudding är ju så gott!  Och den finns f.ö. också på Sjömagasinet; på julbordet tillsammans med kalvsylta, torskbullar, jansson och lite annat rustikt – samt ytterligare 150 rätter. Allt hemlagat.

Annars har  det förstås handlat mycket om fisk. Det här är ju Göteborg!

ANNONS

(Ansjovisbakad hälleflundra med pocherat ägg, hollandaise och brynt smörskum).

(Kul sätt att presentera löjrom, eller hur?)

(Wagners hummersallad – med sultanrussin!)

Att få se en lyxrestaurang inifrån har varit fascinerande. Det är mycket man imponeras av: renligheten, noggrannheten – och stoltheten hos personalen.

Vad som kanske är roligast med den  här boken är att den gjorts helt utanför de stora förlagen, vilket förstås inneburit att det gått att få hyfsad ekonomi i projektet. Krogens vd Jonas Marting har raggat upp layoutare, redaktör, tryckare och sist men inte minst toppfotografen Anna Huerta. Vackra matbilder är så oerhört lustfyllt att titta på!

ANNONS

På bokmässan i helgen presenterade vi boken.  Nu är det färdigjobbat med den.

Det känns redan tomt…

Mer från bokmässans matavdelning kommer i morron!

ANNONS