News55

Europas bästa hamburgare kom till Stockholm

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 05 juni 2023Publicerad: 05 juni 2023

Med en viss andakt förde jag den till munnen: den som skulle vara Europas bästa hamburgare.

ANNONS
ANNONS

Hade nämligen tipsats av kocken Mikael Göransson, mannen bakom YouTubekanalen Alltid hungrig, om Sveriges enda hamburgerfestival, som ägt rum i Stockholm under helgen. Mitt i stan slukade horder av besökare uppemot 10.000 hamburgare på tre dagar.

Jag var alltså en av dem och åt en “Bacon Butter Burger”, skapad i London och utsedd till Europas bästa av Burgerdudes, världens största webplats för hamburgare, som har recenserat 659 burgarrestauranger.

Burgerdudes är ett kompisgäng från Stockholm som reser jorden runt och äter hamburgare och sätter betyg på dem. Sen publicerar de topplistor på burgare i massor av länder. I dag har de alltså betygsatt 659 stycken burgare.

Burgarfestivalen i Stockholm har arrangerats sen 2016. Jag kände inte till den förrän i dag men blev imponerad av grundarnas entusiasm. Och årets festivalburgare med svenskt hängmörat (!) nötkött, american cheese, rikligt med bacon, picklad lök och brynt smörmajonnäs i ett burgarbröd med sesamfrön var alldeles utmärkt. Dessutom av ministorlek, så att man också orkade provade de andra festivalburgarna, en tysk variant med silverlök, pickles och potatisbröd, och en svensk, “somrigt söt och lite spicy” med egen sås på chilipasta och bröd från Uppsala.

Vad är det bästa med hamburgare? frågade jag arrangörerna.

-Den är enkel, universell, lättlagad och älskad av alla, svarade de.

Och visst stämmer det. Fast det går åt en väldig massa servetter…

ANNONS

Årets festivalburgare, “Burger and beyond” skapad i London och utsedd till Europas bästa

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS