Får smörrebröd se ut hur som helst? Tårarna trillar över SJ:s nya mat...

Ända sen 2014 har SJ jobbat med ett "nytt matkoncept". Nu har jag provat det. Resultat: tårarna är inte långt borta. Och det är inte glädjetårar.  

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Alltså, jag tycker ganska bra om SJ. Mycket trevlig och serviceinriktad personal. Hygglig sittkomfort. Och ofta kommer man fram i tid.

Men maten…

Nån som minns gamla tiders restaurangvagnar? Vita dukar, välklädda servitörer, nystekta biffar direkt från tågköket. Porslin, riktiga glas och bestick. Välkomponerade menyer, vacker utsikt.  Alltid fullsatt.

I dag är inte ens utsikten kvar, man sitter oftast med ryggen åt fönstren i bistron i konstiga soffor med små, små bord framför.

Åkte nyligen Malmö-Stockholm. 1 klass, lågt pris mitt på dan. Hade missat att förbeställa mat vid sittplatsen, så jag gick till bistron. Köpte vad som skulle föreställa danska smörrebröd (109 spänn), en öl, en liten whisky (snaps fanns inte) och en kvartsflaska vin. Slog mig ner och skulle njuta en stund för att gå tillbaka till sittplatsen och sova lite efter det.

Njutningen blev sådär, snällt uttryckt. Jag ska inte skylla på SJ för att tre illvrålande barn hetsades till allt högre ljudnivåer av sin pappa på platsen bredvid – barn måste väl få låta, i alla fall något – men resten…

Öl, whisky och vin i plastglas, det är man ju van vid numera, men det blir inte roligare för det. Plastpackad mat, plastbestick, kaffe i pappmugg. Nytt koncept? Tjenare.

Och smörrebröden: en smaklös gubbröra av det geggigare slaget, med mest potatis. En torr kycklingsallad, tror att det var potatis i den också. Och en grå rostbiff, nästan utan tillbehör.

Den senare kan vara en njutning – i Danmark, eller i köket hemma, för den delen. Det ska vara tunnskuren, rosastekt rostbiff med currydoftande remoulad, gärna pickles, en driva riven pepparrot och rostad lök i generösa mängder. Här på tåget: en tjock skiva hårdstekt rostbiff med bara små, små spår av lök och en liten cornichon (inlagd gurka). Det var allt.

Har ni försökt skära i en motspänstig köttbit med tunn plastkniv? Det går nästan inte.

Idén med danska smörrebröd på svenska tåg är lysande. Utförandet bedrövligt. Kom igen, SJ, ni måste kunna bättre!

Jag begär inte att det ska se ut så här på tåget, men jag plockade fram en bild av danska smörrebröd från ett köpenhamnsbesök – och nu var tårarna nära igen…:

20140426_175541

Smörrebröd på landbacken. Alltså inte tåget…

Även SJ:s nya konkurrent MTR Express har lanserat ett nytt matprogram. Det har jag tyvärr inte haft tillfälle att prova.  Däremot har jag åkt det nostalgiska Blå Tåget mellan Stockholm och Göteborg. Det tar en timme längre men bjuder på en suverän matupplevelse. Återkommer till det.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons