"Färskpotatis ska kokas levande"...

Koka potatis är väl ingen konst? Jo! Konstnären och potatisälskaren Philip von Schantz lär ha sprungit med den nyupptagna potatisen direkt till spisen, där kokande vatten redan väntade. "Potatis ska kokas levande", hävdade han bestämt.  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Vår granne Lasse har ett rejält potatisland, säkert på runt 400 kvadratmeter (vårt eget är drygt en kvadrat…). Han gör som von Schantz: tar potatisen direkt till koket, via en snabb skrubbning, förstås.

Sen kokar han den n-ä-s-t-a-n färdig.

-Man ska ta av den när den fortfarande har en liten, liten hårdare kärna i mitten, säger han. Den försvinner när man ångar av de små läckerheterna. Överkokt potatis är inte alls bra.

Lasses primörpotatisar är pingisbollsstora än så länge. SÅ goda.

Nästan alla kan odla lite egen potatis, för mig är det den enda gröda jag inte misslyckas med. Egentligen behöver man bara en hink, några liter jord och ett par sättpotatisar. Att ställa på sin balkong, om man har nån, annars rentav i köksfönstret. En hink kan ge uppemot ett kilo pinfärsk potatis.

De första, nya potatisarna älskar många att äta med bara en klick smör. Här är ett annat bra tips, från vin- och matskribenten Håkan Larsson i tidningen Land:

Gör en försvenskad pesto: Mixa 50 gram prästost i tärningar med en pressad vitlöksklyfta, två msk vinäger och drygt en dl rapsolja. Smaka av med salt och peppar och vänd ner potatisen. Underbart tillbehör till grillat.

En annan variant är att krossa råa potatisar grovt, trycka ner finhackad vitlök i dem, ringla över olivolja och gratinera i ugnen.

Själva provade vi Lasses potatisar, varsamt kokta, tillsammans med de sista resterna av midsommarens sill och strömmingar. En härlig skärgårdstallrik – med potatisen i centrum!

 

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons