Fine dining med korv - det går finfint!

Kan inte släppa korvtemat riktigt... efter förra helgens korvfestival blev det Alla Korvars Dag den 12 mars - och sen ställde Årets Korvprofil Claes "Per i Viken" Persson till med sju rätters korvmiddag häromdan. Fine dining med korv - funkar det? Jodå. Alldeles utmärkt!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Man tröttnar alltså inte på korv, tacka för det när det finns så många goda sorter. Och korven har äntligen accepterats i de finare salongerna. Två mästerkockar som står för att de älskar korv är Christer Svanteson och Niklas Ekstedt.

Christer hittade man på korvfestivalen hos firma Gudruns,  Sveriges största privatägda aktör inom kött och chark. Och vem var Gudrun? Jo, hon hette Gudrun Folmer-Hansen och var en dansk dansös och skådespelerska som gjorde karriär i Sverige i början och mitten av förra seklet men som hade andra intressen också: hon startade tidigt “Gudruns chark- och smörrebrödsbutik”, ett ställe som matglada stockholmare snabbt hittade till. I dag är företaget 75 år och har 150 anställda. Stoltast är man med all rätt över den vitlökspimpade grillkorven Stockholmare.

Niklas Ekstedt växte upp i nordvästra Skåne med korvarna från Per i Viken. Han minns fortfarande söndagarna med Pers korv, då var det fest. Det var på hans krog Ekstedt som Claes Persson (tidigare porträtterad här i bloggen, med mottot “kvalitet är viktigare än lönsamhet”) bjöd upp ill finmiddag med korv nyligen.

Vad sägs om ramslökssalami med chilipastejrulle, panerad chorizoschnitzel med soltorkad tomat, basilika oh vitlök eller färsk salsiccia med friterad tortilla och spenat/vitlökssås? Bland annat.

Jag ska be att få återkomma med en egen korvtopplista om några veckor; till dess: fundera själv på hur din egen skulle se ut!

Två korv- och matkungar: Claes Persson på Per i Viken och Mat-Niklas Ekstedt. Med en korv i högsta hugg. Såklart.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons