News55
Detta är en sponsrad artikel

Från Paris till Nice - och stans egen, världsberömda sallad

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 18 okt. 2017Publicerad: 18 okt. 2017

Färdig med Paris. Nä det blir man förstås aldrig! Men nu bar det av till Nice. Med oktobersol, bad, palmer - och det här:    

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En sallad nicoise tio meter från Medelhavet. Stans signaturrätt, en av de godaste, enklaste och billigaste sallader som finns. Lika härlig hemma i vårt mörknande land som vid “änglarnas  bukt”  (baie des anges) i det berömda ljusets Provence.

Fransmännen tvistar sen hundra år tillbaka om hur en äkta salade nicoise ska göras. Det första kända receptet publicerades 1903. I dag menar de flesta att de här ingredienserna är obligatoriska:

-valfri grönsallad, gärna ruccola, eller blandade blad

-hårdkokt ägg

-fina tomater

-tonfisk

-svarta oliver

ANNONS

Dessutom tycker majoriteten nog att man bör ha

-några sardellfiléer (ett måste, enligt min enkla åsikt)

-lökringar (samma sak där!)

-späda haricots verts, råa eller lättkokta

-kronärtskocksbottnar

-lite finskuren selleri

-några bitar kall, kokt potatis.

Det förekommer också salade nicoise med morötter, ris och annat, men det gillar i alla fall inte jag.

ANNONS

Dressingen är viktig: god olivolja, lite röd- eller vitvinsvinäger och gärna en tesked dijonsenap. Samt salt och peppar, förstås.

Gissa om det här blev en värdig början på några matdagar i Nice!

Fortsättning följer.

 

ANNONS