Från sparrissoppa till sparrisglass - följ med på mästarens vårmatshow!

Lyxade till det i kväll med en sparrisshow i fem akter, signerad Norbert Lang, mästaren på området. Och plötsligt kände man att våren är här - trots snöflingor och snålblåst uanför fönstren... Norbert berättade också hur man inte ska koka den fina, vita säsongssparrisen!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Norbert Langs gästspel hos Lisa Elmqvist var bara i dag, så enda chansen att uppleva det är att hänga med här:

Krokett på sparris och blåmussla, en läcker liten start. Följd av den fina kombinationen sparris- och ostronsoppa, som hälldes över en len pilgrimsmusselmousse med löjromsklick:

Och så huvudnumret, grillad piggvar med sparris och ramslökshollandaise:

Några små hummerbitar piggade också upp. Sen kom osten, en bit av den härligt gräddsyrliga Brillat-Savarin med sparrischutney, balsamicosirap och sesamknäcke:

Godsakerna ser större ut på bilderna än de var i verkligheten. Vilket var bra, för då orkade man också den granna desserten, sparrisglass med limoncello, rabarberskum, jordgubbssås och mandelkrokant:

Lika tjusigt som gott!

Passa på att njuta av den vita sparrisen nu, när säsongen är inne! Kolla upp priset bara, jag har sett den kosta från 199 kronor  kilot till 475.

Och man behöver ju inte svänga till det som sparrisgurun Norbert. Det räcker med att skala sparrisen och koka den i väl saltat vatten ett par minuter och servera med en klick gott smör eller hollandaisesås. Stick en kniv i nedre delen av sparrisen och känn efter, det är inte svårt att avgöra när den är precis färdig. Den ska inte vara för lös och absolut inte för hård.

-Sparris ska inte serveras al dente, manar Norbert. På tyska kallar man det för att knackishkoka den. Den ska vara precis färdigkokt, så att den är spänstig men  inte hård att tugga!

 

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons