Glad helg - trots strömmingspaniken!

Lax och annan fet fisk kan förebygga typ 2-diabetes, om den är fri från miljögifter. Arkivbild.

Nationen har darrat av panik inför helgen: strömmingen är slut! Men det finns bra alternativ.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Jag hade en genialisk idé inför midsommar. Visste ju att det skulle bli likadant i år som alltid: dagarna före midsommar finns det inte en enda liten strömmingsstjärt att få tag i.

I år var det värre än nånsin. Så i god tid, en dryg vecka före midsommar köpte jag ett kilo prima små, fräscha strömmingsflundror på välsorterade ICA Baronen i Stockhom. Min smarta idé var att frysa in dem en vecka, tina dem precis före midsommar och göra mammas världsgoda strömmingslåda (rullade strömmingsflundror, klassisk smörgåskavar och vispgrädde, lite ströbröd och smör, gratinerat till gyllenbrun färg i 225 grader) nån dag före den stora helgen.

Strömmingen åkte in i frysen hemma i stan, nio mil härifrån – och där blev den kvarglömd. Så nu sitter vi här på landet, i morron kommer barn och barnbarn och annan släkt – och det  blir ingen strömmingslåda.

Hoppas de inte vänder i dörren. Men de kan nog inte avstå från den traditionella böcklingröran, som får ersätta strömmingen.

På radio och TV hör jag att folk jagar strömming desperat. Det finns ingen. Slutfiskat, sutsålt. Jag kunde fått en månadslön för mitt frysta, veckofärska kilo, haha. Om jag bara hade kommit åt den…

Möjligen kunde jag gå ut och rycka upp ett halvkilo lekströmming, som fortfarande huserar i viken härutanför. Fast hur ska man hinna?

Men gott folk: vi klarar oss, vi överlever!

Sillen och laxen, som bidar sin tid i kylen, ser ut att bli extra bra i år. Och ölen och snapsen är lika kalla och goda som nånsin.

Så det blir nog en god midsommar ändå – för alla som ser det här, hoppas jag!

Bra alternativ till strömmingen…
Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons