News55

Gömda krogen i skogen får stjärna i Michelin

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 juli 2022Publicerad: 04 juli 2022

Helt undangömd och i stort sett totalt okänd - men nu har den här lilla svenska krogen fått en stjärna i Guide Michelin!

ANNONS
ANNONS

Tre krogar i Sverige fick sin första stjärna i Guide Michelin i dag. Två i Stockholm, ganska välkända: Nour och Adam & Albin – och så en som ligger mitt i skogen, vid Nissan i Halland: Knystaforsen.

ANNONS

Nåja, okänd… en och annan finsmakare har redan hittat den här gömda pärlan, trots att den bara funnits i ett och ett halvt år. Matbibeln White Guide var där och skriver att en kväll på Knystaforsen “inte innehåller en tråkig sekund”. Här är guidens lyriska beskrivning av matupplevelsen på Knystaforsen:

Vi får en saltfrasig, flortunn fjärilsstruva gjord på separerad och rökt mjölk tillsammans med dansk snustorr ”champagne” gjord på äpple. Efter detta kommer bland annat en munsbit friterad renlav med älgtartar, ihåliga knäckebrödskvistar på maskros fyllda med fasanlevermousse, ett galet gott eldat flatbröd med smältande yoghurtvispat smör, en älskvärd sparrissoppa med gäddrom, följd av enrisdoftande göskinder och fint rosastekt dovhjort med halstrad nässla. Hela kalaset doftar skog, rök och eld – många av rätterna lagas just över öppen eld.

ANNONS

Avslutningen bjuder på ostar fån Skrea och härliga desserter, bl.a. “krabbelurer (en sorts plättar) av världsklass”.

ANNONS

Jag går in på Knystaforsens hemsida och ser att det fortfarande finns bord lediga i sommar. Förmodligen går de åt snabbt nu…

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS