News55
Detta är en sponsrad artikel

Han mixar räkmackan till bebismat

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 nov. 2017Publicerad: 10 nov. 2017

Klart att ungarna ska få pilgrimsmusslor! Och blodmat, vitlök, meze och skaldjur. Tycker matgurun och bebisföräldern Edward Blom. Som gärna delar en maffig räkmacka med sina småttingar - fast deras halva kör han i mixer...

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Som farfar sen 1 ½ år är man förstås djupt engagerad i barnbarnet Pennys ätande. Och imponeras av hur bra hennes föräldrar varierar maten för den lilla.

Nu har jag hittat en härlig bok, som alla småbarnsföräldrar säkert kommer att ha stor glädje av: “Mums för minigourmeter och matgladisar” av Gunilla och Edward Blom och Henrietta Anefalk. Här finns en uppsjö av tips för dem som tröttnat på köttfärssås och smaklös, industritillverkad burkmat, och här finns  vetenskapliga rön och kulturhistoriska utblickar. Visste du t.ex. att smaklökarna är som allra mest mottagliga när barnet är mellan fyra och sju månader och att de första två åren är bästa tiden att påverka barnens smaksinne och utveckla hälsosamma matvanor?

Ok, de flesta småbarnsföräldrar är nog väldigt pålästa i dag. Men Edward Blom tar ämnet en bit vidare.

Och han är inte rädd för att ta ut svängarna. Hur många av oss har vitlök i bebismaten? Edward använder det i många recept. Och att han är en livsnjutare märks förstås tydligt. Vad sägs om baby-boeuf-bourgignon (med alkoholfritt rödvin)? Eller babypesto, linssoppa med kycklinglever, ostronprovning för bebisar, havets wallenbergare, pilgrimsmusslor i stark sås, fetaostfyllda lammfärsbiffar med tomatsås och en lång rad smarriga desserter.

Ett jätteplus för att alla efterrätter är helt sockerfria och att det är minimalt med salt i all mat.

Ovan: en härlig barnbrunch à la Blom – med bananpannkakor, fruktsmoothie, “lyxgröt” och annat gott. Allt utan socker och med ytterst lite salt.

ANNONS

Edward sjunger också puréernas lov. Mixat och puréat tycker han f.ö. är underbar mat även för vuxna. Och han mixar alltså t.o.m. den goda räkmackan åt sin son Melchior…

En hel del goda råd delar författarna med sig av:

– Ge barnen nötter tidigt, mixade förstås – och även andra råvaror som kan framkalla allergi senare i livet, det minskar risken för framtida allergier.

– Låt aldrig innertemperaturen i fisk som du lagar åt barnen (och dig själv och andra) gå över 52 grader. Under 52 blir fisken saftig och fin i köttet, över 52 blir den lätt torr och träig. Inkokt lax kan man låta gå upp till 55 grader.

– Lär barnen tidigt att dofta på maten. Det skapar nyfikenhet.

– Låt dem smaka på nya saker hela tiden. Tvinga dem inte att äta upp. Det kan ta 10-15 försök för de små att acceptera en ny smak eller maträtt. Sen brukar det funka.

Ett kapitel i boken är en gästkrönika av den erfarna matskribenten och smakgurun Lisa Förare Winbladh, där hon ger tips om hur man förvandlar middagen med småbarn till en högtidsstund.

ANNONS

Vi går in i en tid av hosta och snuva. Så låt oss låna ett recept på “Melchiors förkylningspuré”. Gunilla och Edward mixade ihop den när Melchior var riktigt förkyld. Osäkert om det var purén som botade honom – men han åt den i alla fall med god aptit:

300 gram morötter

saften av en apelsin

2 tsk finriven ingefära

1 pressad vitlöksklyfta

Gör så här: Skär morötterna i småbitar. Ånga dem tills de blir mjuka, c:a 10 minuter. Mixa med apelsinsaft, ingefära och vitlök till önskad konsistens.

Det låter som en dundermedicin – inte bara för småttingar.

ANNONS
ANNONS