Här är himmelriket för matälskare!

Exklusiviteter som skånsk ärtpesto, estnisk ostkorv, stekta vaktelhjärtan. Uppblandat med vanligare delikatesser som klassiska korvar, stora stekar, läckra laxar, trendiga tapas, kaloririka kakor... - till matmässan Gastro Nord ska man komma hungrig!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Om man älskar mat och har någon anknytning till restaurang- och livsmedelsbranschen, är Stockholmsmässan ett eldorado den här veckan. Jag hann bara med en snabbrunda i dag, men ser fram emot en härlig dag där ute i morron.

Några snabba nedslag i det breda matutbudet blev det i alla fall. Den där skånska ärtpeston, t.ex., skapad av matentreprenören PG Hansson, var fantastisk. Den finns inte i handeln än, men här har du receptet, bara att laga själv: Mixa färska (helst) eller frysta gröna ärter med Allerums XO-ost, rostade hasselnötter, olivolja, vitlök och salt och peppar. Klart!

Många produkter finns än så länge bara på Gastro Nord eller på krogen. Dafgårds marmorerade köttstycken, exempelvis, som Leif Mannerström bjöd på; fantastiskt möra.

004

Estland vill profilera sig som matland och har en egen, stor monter på mässan. Jag smakade en grillkorv med tre sorters ost i. Utomordentligt god, medan deras kycklingköttbullar knappast kommer att hitta till de svenska konsumenternas varukorgar.

Andra goda korvar var de som gjorts av Nibble gårdsgris. Mycket fin falukorv. Smakrik grillkorv med ramslök (och tunt skinn, tack för det!).

I Arlas inbjudande monter stod Årets kock Jimmi Eriksson från Stockholms mest hyllade krog Lilla Ego. Han bjöd på smakprov från sitt bidrag till Årets kocktävlingen: rotsellerikräm med lingon, rostade hasselnötter (årets råvara?), granolja (årets trend?) och riven gruyèreost. Kul att få smaka en del av vinnarmenyn!

003

På fisksidan fastnar man gärna för den vackra fröyalaxen, som med viss framgång har tagit upp kampen med den mer berömda salmalaxen. Intressant att den är billigare än salma, men minst lika fin.

-Och så innehåller den färre bakterier, hävdar generalagenten.

De stekta vaktlarna hann jag inte leta upp, det får bli i morron, men dem kan man läsa om på den sällsynt välformulerade och kunniga matkribenten Lisa Förare Winbladhs sajt Taffel.se.

Gastro Nord är en branschmässa, som alla har tyvärr inte tillträde till utan får vänta på de konsumentmässor som arrangeras här och var, då och då.

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons