News55
Detta är en sponsrad artikel

Här är krogfolkets egna vinnare!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 10 okt. 2017Publicerad: 10 okt. 2017

Kan man få ett finare pris i matbranschen än det som branschen själv röstar fram? Visserligen är det förstås gästernas åsikter som väger tyngst. Men hos branschfolket självt ligger det förstås extra mycket prestige i att få en tung utmärkelse av kollegerna. Nu har krogsverige sagt sitt om 2017. Och som den här bloggen har konstaterat tidigare, så stormar landsorten fram på bred front. De finaste priserna hamnar i år i Halmstad, Järpen och Oskarshamn!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

100 kockar har röstat på “Kockarnas kock”, 100 konditorer på “Konditorernas konditor”, osv. i alla möjliga klasser. Den senare klassen vanns av Anders Oskarsson på Nilssons konditori och bageri i Oskarshamn. Gissa om det festades på tårta där i dag!

Kockarnas kock var inte svårtippad: Magnus Nilsson, som på några år vunnit världsrykte med sin egensinniga krog Fäviken Magasint, belägen i Järpen bortom all ära och redliget – eller, förlåt, i alla fall en bra bit bortom Åre i Jämtland.

Magnus har – med fog – varit snudd på hysteriskt hajpad större delen av 2010-talet, men på den festliga och välarrangerade galan “Stora gastronomipriset” på Operakällaren i går tändes också en ny stjärna: My Feldt, som driver ett litet bageri i Halmstad, och som gör det så  bra att hon nu fick ta emot en prischeck på 50.000 kronor.

Men extra glad blev jag åt att legendaren Christer Lingström fick det fina priset “Årets Werner”, till minne av en annan legendar: hovtraktören Werner Vögeli. Ändå har Christer, som gjorde Edsbacka krog till en stjärnrestaurang, numera lämnat grytorna (!).

-Jag blev så trött på att varenda kväll stå och ta ansvar för den perfekta maten, där millimeterprecisionen var ett måste, berättade han.  Och efter en utflykt till Strängnäs, där han lagade mer rustikt käk på sin bistro, är han numera tillbaka i Stockholm och lagar “bara” maten åt familjen hemma i Gamla Stan.

På galan hölls det föredömligt korta tacktal, och det hördes bara ett fåtal svordomar, ovanligt i dag (se tidigare, uppmärksammad krönika här på News55). Fast när “Somellierernas sommelier” pratade, hängde jag inte med. Det lät – lite kryptiskt – som om han tyckte det var viktigt att säga “ni” till gästerna. Jag kanske fattade fel, ursäkta i så fall – men om inte, så kom igen: det är 2017, och vi har haft du-reform sen 50-talet!

Kondispristagare: My Feldt.

ANNONS

Årets Werner: Christer Lingström. Fina prisutdelaren Sofia t.h.

ANNONS