News55
Detta är en sponsrad artikel

Här är nyårslöftena som håller än...(?)

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 jan. 2017Publicerad: 04 jan. 2017

Handen på magen: hur går det med matlöftena från nyårsafton? Jag satte upp tio stycken. Klarar man hälften ska man nog vara väldigt glad!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Hänger du med på några av dem? Alla tio har med mat och dryck att göra!

1. Ät ät (ännu) mer fisk!

Fisk är fantastiskt. Serveras ofta hemma hos oss. Men mer ska det bli. Favorit: torsk med äggsås.

2. Undvik allt med palmolja! Vilket inte är lätt. Palmoljan – vars produktion bidrar till att skövla den livsviktiga regnskogen – finns i så mycket. Läs etiketterna (när det går). Före jul letade jag t.ex. efter pepparkakor utan palmolja. Hittade bara två (fast det lär finnas ett eller två till): Göteborgskex och de från Åre bageri.

3. Slipa köksknivarna! Sånt som blir av alldeles för sällan. Men vilken enorm skillnad det är mellan slöa knivar och välslipade!

4. Gå inte på krogar där man hivas ut efter 90 minuter! Ett oskick som spridit sig på hajpade innekrogar är att man bara får sitta en och en halv timme. Sen ska nästa gästgäng tryckas in. Att kasta i sig dyr mat och dryck avstår jag gärna från.

5. Ät mindre salt! Tycker att det saltas alldeles för mycket i Sverige. Nyttigare och godare att låta råvarornas egen smak komma fram i stället.

6. Ät mindre socker! Samma där. Socker smygs in i så måna livsmedel. Och vi gottegrisar har det inte lätt. Den här föresatsen har redan spruckit. Det blev både knäck och marsipan kvar efter jul och nyår… – och det kan man ju inte kasta. Fast en gång för några år sen lyckades jag ta bort allt socker. Det tog två veckor – sen var suget borta. Ska försöka igen. Nån gång.

ANNONS

7. Hjälp barnen! De finns insamlingar för barn som svälter. Självklart ska man stödja dem, så att fler barn får äta sig mätta.

8. Läs kokböcker! Tror att människor som älskar mat och läser om mat blir snällare. Tror ni t.ex. att alla hemska terrorister sitter och fördjupar sig i matlitteratur på fritiden? Dessutom öppnar jag hellre en kokbok än en deckare i sängen på kvällen. Sover bättre då.

9. Laga kåldolmar! Nånting jag aldrig gjort, trots ett halvsekel i köket. I år ska det bli av!

10. Matblogga oftare! 

 

20161015_193859Mera fisk – bra nyårslöfte!

ANNONS