News55

Här är professorernas råd för ett långt och gott liv!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 15 nov. 2020

Lev längre, bättre och friskare! Nu berättar två professorer det vi behöver veta om hälsa, mat och välbefinnande under andra halvan av livet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vem vill inte leva bra och vara frisk i många år till?

Det går, om man lyssnar på vetenskapen.

Livsstilsprofessorn Maj-Lis Hellénius på Karolinska Institutet och hennes kollega Tommy Cederholm vid Uppsala universitet, professor som bl.a. jobbar med matens betydelse för äldre, har skrivit boken Leva livet för Sveriges tre miljoner 50-plussare. Här finns viktiga matråd och goda recept men också kapitel som “Rörelse för hälsa och glädje”, “Stressen i våra liv”, “Den livgivande sömnen” och “Ekonomin under andra halvan”.

Det duggar ju tätt med goda råd för ett bättre liv numera. Men här finns det större skäl än annars att lyssna, här är det den främsta vetenskapen som talar.

Och vissa rön från boken tar man extra gärna till sig – som att man inte behöver vara så bekymrad över en viss övervikt, om man är äldre och hyggligt frisk. Hurra!

Viktiga lärdomar som man inte bör missa är annars bl.a. att musklerna är “en skatt att vårda”, att fisk minskar risken för alzheimer och att tre-fyra koppar te eller kaffe per dag är bra för hälsan. Professorerna varnar också för ensidiga dieter av olika slag; en mångsidig kost är extra viktig för äldre. Man får t.ex. inte vara rädd för proteiner, de behövs för de viktiga musklerna, så man ska absolut se till att få i sig bl.a. nötkött, kyckling, fisk och baljväxter. Kalcium, som finns rikligt i födoämnen som lax, kål och spenat, är också nödvändigt.

Den hyllade olivoljan är verkligen viktig. En stor undersökning under många år visade att ett intag av en deciliter olivolja per dag minskade risken för hjärtinfarkt med 30 procent!

Medan jag funderar på hur man ska få i sig en deciliter olivolja om dagen (det ska vara kallpressad jungfruolja, manar professorerna, men det kan också gå bra med en stor näve nötter) – så kommer här recept på ett par nyttiga och goda rätter, både för seniorer och andra:

ANNONS

Tunna kycklingfiléer med tonfisksås

Till såsen:

1 burk tonfisk i olja (200 g)

2 sardellfiléer

2 msk kapris

3 äggulor

1 msk pressad citronsaft

ANNONS

2 msk olivolja

2 msk kall kycklingbuljong

nymald svartpeppar

Lägg tonfisk, olja ,sardeller och kapris i en mixer eller använd stavmixer. Mixa slätt medan du tillsätter äggulor och citronsaft. Häll i olivoljan, först droppvis, sedan i en tunn stråle under fortsatt mixning. Späd med buljongen till slät konsistens och smaka av med peppar.

Pensla sen tunt skivade kycklingfiléer med olivolja och grilla ett par minuter på varje sida. Salta och peppra. Grilla en citronhalva och servera rätten med såsen och fina grönsaker som haricots verts, tunt skivade och lättkokta betor, rucola o.d.

Tre bra mackor från havet:

Många av oss äter alldeles för lite fisk och för mycket kött och chark. Prova att byta ut osten, skinkan och korven mot fisk på frukostmackan. Välj bröd med hela korn och glöm inte knäckebröd av råg som vi bör äta mycket mer av i stället för vitt bröd. Här är några exempel: 1) Macka med ägg och ansjovis och grönt, 2) Rågbröd med makrill och keso, och 3) Avokado, tonfisk, rödlök och äpple på rågbröd.

ANNONS

Andra recept jag fastnar för i professorernas bok är “Medelhavsfisk de luxe” (fina fiskbitar med ett frasigt täcke av olivoljefrästa sardeller, vitlök, persilja och tomater) och “Bärpaj på rapsolja” (med havregryn, grahamsmjöl, ägg, socker, kardemumma och rapsolja i pajdegen).

Boken Leva livet ges ut på förlaget Holm & Holm Books och stöder också Hjärt-Lungfondens forskning.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS