News55
Detta är en sponsrad artikel

Härliga lax! Här är några fina förslag:

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 25 mars 2018Publicerad: 25 mars 2018

Det är omöjligt att inte älska lax, eller hur? Köpte en rejäl sida nyligen för 99 kronor kilot. Den räckte till fem goda måltider. Kolla här:

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I påskveckan är ju laxen inte bara en delikatess och ett måste utan brukar också säljas till väldigt bra pris. Och ser man till hur mycket man kan få ut av ett drygt kilo lax, är den ju ett finansiellt klipp.

Sista resterna blev laxpudding i dag, jättegott!

Något lättare än att laga laxpudding finns väl knappt. Potatis i skivor, lökringar, laxbitar och äggstanning, 45 minuter i ugnen, klart. Smält smör till.

Några andra laxidéer, som inte är så dumma:

— Ceviche kan göras på många sätt, testa det här: Skär rå lax i små kuber, varva i glas med avokado, rödlök, lite vitlök, mango och gurka, röd chili och färsk koriander. Salta, pressa över limesaft och låt stå kallt en timme. Utsökt.

— Träkolsgrillad lax med citronsmör. Lite tidigt att plocka fram grillen i påsk, kanske, men om vädrets makter tillåter, så varför inte? Pensla laxen med olivolja och grilla den lätt sotig i galler. Grilla också gärna gul lök, det är gott till (förkoka den eventuellt). Rör ihop ett gott citronsmör (med rivet skal), kanske spetsat med ytterst finhackad gräslök, och servera smöret och mandelpotatis till laxen.

— Stjärnkockarnas enkla laxsallad med melon (både Leif Mannerström och Mathias Dahlgren har gjort liknande rätter): Lägg upp snyggt på ett avlångt fat kuber av lax, gurka, melon och mild (kanske lätt urvattnad) gul lök. Salta, peppra och droppa över lite soja och/eller teriyakisås.

ANNONS

— Inkokt lax med majonnässås: Koka en lag av vatten, några stänk ättika, kanske lite vitt vin, dillkvistar, en bit lök, en bit morot, salt, krydd- och vitpeppar. Lägg i portionsbitar av lax och koka i två minuter. Lägg på lock och låt dra i 10 minuter. Kyl laxen och låt den gärna stå i spadet till dagen efter. Rör ihop en sås av majonnäs, crème fraiche och lite fransk senap och servera tillsammans med kokt potatis och något grönt.

— Grillade laxfenor med hovmästarsås – ta vara på fenor och det nedersta feta på slaksidorna om du köpt hel lax. Grilla och ät hovmästarsås till, eller crème fraiche smaksatt med citron och pepparrot.

— Grava lax på vanligt vis men tillsätt några cl gin och rivet skal från lime, citron eller apelsin.

— Och glöm inte laxpuddingen, när du öppnar kylen efter påsk och ser att det finns rester kvar…

ANNONS