News55
Detta är en sponsrad artikel

Havets billigaste delikatesser, världens bästa miljöarbetare

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 09 aug. 2016Publicerad: 09 aug. 2016

Det var stor musselfest i Lysekil i helgen, och jäklar var kul det var!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Samt gott. Och nyttigt. En väldigt trevlig kombination, eller hur?

I det salta, klara havet utanför Lysekil odlas vad som kanske är världens bästa musslor. En delikatess som alla har råd med, bara det!

Det var musslor i olika former från salustånd i stadsparken, musselinformation, mussellopp runt stan – och musselchampagne (!):

005

Nä, det är inga musslor i champisen, men det är – förstås – äkta bubbel, lämpligt till både musslor och andra skaldjur. Musselakademien serverade den stolt till en jättelik musselwok:

001

Lennart Davidsson från musselakdemien wokade av hjärtans lust och delade ut musseltips. Här är ett, som är busenkelt:

Koka snabbt upp ett kilo musslor. Plocka ut musselköttet ur skalen. Hacka ett paket bacon, stek knaprigt och vänd ner musslorna på slutet. Servera på rostat bröd. Med en öl till blir det en smaksensation!

ANNONS

Vet du hur musslorna kommer till? Så här berättade musselakademien för besökarna i Lysekil:

På våren släpper han- och honmusslor ut mjölke respektive ägg i vattnet. Äggen befruktas och utvecklas till små larver som simmar runt i havet i några veckor, innan de fastnar på närmaste yta: en undervattensklippa eller kanske rep som sänkts ner för att musslorna ska fästa på dem och sen kunna plockas upp när de vuxit till sig efter drygt ett år. Larverna förekommer i enorma mängder och kan täcka hela havsbottnar eller klippväggar ner till ett par meters djup.

Det fina i kråksången är att blåmusslor livnär sig på att filtrera näringsrika partiklar. En enda mussla kan filtrera upp till fem liter vatten i timmen. Musslor är alltså världens duktigaste miljöarbetare, som suger upp kväve och fosfor ur vattnet, ämnen som annars bidrar till att förstöra havet.

Ett musselrecept till kanske? Det här kommer också från mussleakademien och ger en härlig salsa som passar finfint till halstrad eller smörstekt fisk:

1 kilo kokta musslor (man kan förstås också ta en burk fina, konserverade)

2 apelsiner i filéer

2 rostade vitlöksklyftor

3 salladslökar

ANNONS

1 färsk jalapenochili

pressad saft från ½ lime

10 basilikablad, hackade

1 msk olivolja

havssalt efter smak

Plocka musslorna ur skalet. Blanda alla ingredienser och smaka av. Låt stå kallt en stund så att smakerna hinner utvecklas.

Och så kör vi en liten läcker musselshot!

1 liten gul lök, finhackad

ANNONS

8 vitlöksklyftor, finhackade

1/4 fänkål, hackad

2,5 dl vitt vin

1,5 dl tequila

2,5 dl vatten

en skvätt Pernod

1,5 dl vispgrädde

Tigersås (finns färdig i på hyllan med asiatiska livsmedel)

ANNONS

1 färsk chili

10 borstade och tvättade stora, färska musslor

olja

salt

(Modifierat recept från Hotell Lysekil för några år sen)

Fräs lök, hälften av chilin, 2 vitlöksklyftor och fänkål i olja. Lägg ner musslorna efter en stund. Tillsätt, vatten, tequila, vin och salt. Lägg på ett lock, skaka och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.

Ta upp musslorna, tillsätt övrig vätska och koka ihop tills hälften återstår. Sila av och låt svalna något.

Ta ut musslorna ur skalen och hetta upp en stekpanna med olja. Fräs resten av chilin och 6 pressade vitlöksklyftor i oljan. Tillsätt tigersåsen efter en stund. Ta av värmen och rör ner sista skvätten tequila. Lägg ner musslorna och se till att allt blir varmt men inte kokar mer.  Servera i shotglas med en mussla i varje.

ANNONS

Man kan göra massor av gott med musslor, förstås. Pasta, soppa, gryta, vitlöksfrästa på toast, musslor i currymajonnäs på hårt bröd – och så vidare.

Blev så sugen på musslor när jag kom hem från Lysekil att jag dök direkt ut i köket och fixade en enkel, klassisk rätt: musslor i vitt vin, grädde och vitlök.

Krångligare behöver det inte vara!

001

 

 

 

 

ANNONS

 

ANNONS