News55
Detta är en sponsrad artikel

Hela världen åt franskt i dag - vi med!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 21 mars 2017Publicerad: 21 mars 2017

I dag blåste det franska fläktar i kök över hela världen. Människor skulle äta franskt överallt, samtidigt, var tanken. Vi gjorde det - och det var som att svischa över sig själv från Stockholm till Paris. Oh la la!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Idén till en världsomspännande fransk matdag lanserades redan 1912 av mästerkocken Auguste Escoffier. 2015, efter 103 år (!), plockade franska utrikesdepartementet upp den och döpte den till Good France, i original Goût de France (smak av Frankrike). I dag körde man konceptet för tredje gången, och i Sverige ställde 24 restauranger upp och skapade en speciell fransk meny. De större städerna var förstås med, men också krogar i mindre orter som Viken, Ängelholm, Älmhult och Visby.

Vi provade stockholmska Brasserie Balzac, på Odengatan, och överfölls direkt av svårartad längtan till Frankrike. Det var som att kliva in på La Coupole eller Brasserie Flo. “Enda skillnaden är att man förstår språket”, hörde jag en gäst konstatera.

Allt fanns här: speglar, boaserier, lång zinkdisk, klassiska små brödkorgar i aluminum osv. Och på menyn: gratinerad löksoppa, anklever, ostron, sniglar, kalvlever, ostar och crème brûlée, bland annat.

Anklevern var fin, kalvlevern jättestor:

Goda tillbehör var bacon, fläsktärningar, kapris, rödbetor och smörig sky.

Så nu sitter man här, hemma och mätt, och nynnar på Marseljäsen omväxlande med La vie en rose och beklagar att den franska matdagen är över och att det dröjer ett år till nästa.

ANNONS

Men man kan ju faktiskt äta franskt många andra dagar också.

Tack och lov!

ANNONS