Hemgjord varmkorv och nya tillbehör - är det en revolution som har börjat?

Den gamla varmkorven med bröd och senap kommer aldrig att dö ut - men nu rullar en revolution i korvvärlden igång, och den blir svår att stoppa. Nya, hemgjorda korvar med oväntade tillbehör vill erövra landet under 2019. Forna tiders korvgubbar skulle inte känna igen sig.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Hundra kända svenskar fick sig ett smakprov på framtidens korvmeny i Hötorgshallen i Stockholm i kväll. De såg nöjda och mätta ut. Mr Boogieman själv, Owe Thörnqvist, föreföll beredd att riva av en varm korv boogie. Andra som gärna bytte ut det traditionella partykäket och bubblet mot korv och öl var Jan Malmsjö, Susanne Axell, Arne Hegerfors, Lasse Lindbom, Björn Eriksson och Björn Ranelid, för att nämna några. Bjöd gjorde det nya företaget Korvkultur, som har storslagna planer på att rulla ut massor av korvkiosker, barer och bistroer över landet.

Hemgjorda kvalitetskorvar ska man servera, som waguyfalu, älgkorv, ost- och svampkorvar – ackompanjerade av tillbehör som korven aldrig mött tidigare: chili-räksallad med gulbeta, cheddarostmos, bakpotatis med friterad schalottenlök, friterad och picklad jordärtskocka, picklad pumpa och äggröra med gräslök och basilika.

Konceptet har skapats av Roland Persson, mästerkock med förflutet från Franska matsalen på Grand i Stockholm, som han var chef för, Operakällaren, Berns, KB och andra lyxhak. Under mer än ett år har han tänkt fram nya korvidéer och testat och förfinat dem i sitt korvlaboratorium på söder. Nu är det dags att föra ut resultatet, och man har alltså börjat i Hötorgshallen.

Stjärnkockar har en speciell kärlek till korv. En gång var jag konferencier på en stor mattävling i en norrlandsstad, där ett helt gäng av våra mest berömda kockar var jury. När det blev dags för prisutdelning var den berömda juryn plötsligt försvunnen. Man letade överallt – tills man hittade sällskapet av fine dining-kockar i en närliggande korridor – allesammans glupskt mumsande på varmkorv med bröd…

Och det är väl det som det nystartade gänget i Korvkultur – och fler andra, som ligger i startgroparna – har insett: korv kan ätas när och var som helst. Och av alla.

Arne Hegerfors har tuggat i sig en och annan korv ute på sportarenorna.

Susanne Axell från ”Fråga doktorn” hävdar att doktorn rekommenderar all korv som är bra och nyttig.

Björn Ranelid i toppform. Kan det vara korven?

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons