News55

Hemgjort "Bregott" - så enkelt, men hur billigt?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 maj 2023Publicerad: 02 maj 2023

När maten är rekorddyr gäller det att spara där det går. Ett recept på eget smörgåsmargarin, typ Bregott, har blivit poppis på nätet just nu. Jag har testat - och sparat några tior!

ANNONS
ANNONS

Therese Hagman är småbarnsmamma och ekonom. På sitt instagramkonto lär hon ut hur man sparar många tusenlappar om året på att handla klimatsmart och billigt och att servera så mycket hemlagad mat som möjligt.

Hennes recept på hemgjort Bregott (eller Gårdsgoda eller annat liknande märke) är enkelt: smör, rapsolja och vatten. Precis som originalet.

Enligt sina egna beräkningar sparar hon nästan 30 kronor på att byta ut ett paket 600-grams-Bregott, eller liknande, mot hemlagat.

Kanske räknar hon lite optimistiskt. Hon säger t.ex. att hon ger 40 kronor för ett halvkilo smör. Det priset hittar man ju inte alltid. Men förra veckan fanns det smör för 45 kronor per 500 gram i någon affärskedja. Och även med det priset blir den egna produkten billigare än den köpta.

Therese använder 500 gram smör, 2,5 dl rapsolja och 1,5 dl vatten. Saltar efter smak och vispar ihop ingredienserna.

Och visst funkar det! Jag provade, det är hur lätt som helst, och resultatet blir ett fluffigt matfett, magrare och billigare än rent smör eller köpt smörgåsmargarin.

Eftersom varje besparing räknas i de här tiderna, är det ett tips som många använder sig av nu.

Själv skulle jag gärna spetsa den här hemlagade produkten med lite gräddfil eller creme fraiche för att få in lite syrlighet.

ANNONS

Och varför inte göra ett ännu godare pålägg genom att också riva ner ett par matskedar från någon överbliven ostkant, gärna präst, cheddar eller västerbotten? Vi prövar!

Enkla ingredienser – buslätt tillagning

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS