Hur mycket innehåller ett glas vin?

Många av oss beställer gärna ett glas vin på krogen. Men hur mycket är ett glas? Det är som att spela på lotteri. Man har ingen aning om vad man får.  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Det slog mig när vi var i Spanien nyligen och avnjöt ett och annat glas cava, eller rioja eller vad det nu blev: herrejösses, de fyller ju glaset nästan ända upp!

Och så jämförde jag med vissa svenska – och säkert vissa andra  länders – krogar, där man undrar om det bara är själva avsmakningsskvätten som skvalpar i botten, när man sitter och tittar på sitt ”glas vin” för 120 spänn.

Så jag ringde upp den kunnige och alltid läsvärde vinskribenten Mikael Mölstad, som flera gånger tagit upp frågan i sin spalt i Svenska Dagbladet.

-Det verkar inte finnas några regler, säger han. Generösa krögar brukar fördela en flaska på fyra glas, vilket blir 18 centiliter per glas. Men de flesta vill klämma in fem glas på en flaska, det blir 15 centiliter.

Själv har jag det bestämda intrycket att man på en del ställen får så lite för pengarna att en flaska fördelas på sex glas – då blir det bara 12,5 centiliter åt var och en.

Och ett rent orimligt literpris.

Vad gäller champagne får man oftast ännu mindre.

-Där är tricket att använda extra små glas, avslöjar Mikael. Vissa häller bara upp 10 centiliter, vilket gör att en flaska champis räcker till sju glas, och det finns t.o.m. de som serverar nio centiliter, lika med åtta (små!) glas.

Han tycker att man ska fråga personalen hur många glas man tar ut per flaska. Då vet man lite bättre vad man får.

Och allra bäst, tycker Mikael, vore att restaurangerna hällde upp vinet i karaffer, som rymmer 10, 20 eller 30 centiliter. Då blir det ju inget snack om saken.

Ett annat kapitel är alla s.k. vinpaket som finare krogar erbjuder – små, små mängder av fyra, fem eller sex sorters viner, ett nytt till varje rätt. Säkert kul för den intresserade att prova många olika sorter utan att behöva ta in hela flaskor – men ofta väldigt, väldigt dyrt…

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons