News55

I brist på Karl Johan provar vi nya sorter!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 01 okt. 2022Publicerad: 01 okt. 2022

Det blir en explosion av Karl Johan nu, lovade en svampexpert häromdan. Pyttsan!

ANNONS
ANNONS

Det verkar vara väldigt ojämnt med svamp i landet i år. I våra trakter, där somrarna alltid är snustorra, har kantarellerna lyst med sin frånvaro hela tiden. Och den där explosionen av Karl Johan har inte synts till ännu.

Då får man leta efter annat . Blodriskor – dessa underbara svampar med sin sköna textur, vackra färg och kryddiga smak – brukar man inte kunna missa. Men i år är det ont om dem också.

Fast jag har inte gett upp hoppet än. En och annan kremla tittar fram här och var. Smörsoppar är det ingen brist på. Och andra goda soppar lyckas inte gömma sig helt.

Och i dag sprang jag på en ganska sällsynt godsak: en rejäl blomkålssvamp. Några såna brukar ofta dyka upp nära vårt hem – och ingen plockar dem. Det är synd (fast lite bra, tycker jag, haha…), för de är jättegoda stekta i smör, gärna spetsade med lite grädde.

Kan också friteras, säger svampboken. Vilket påminner om ett recept jag fick del av häromdan: tunna skivor av Karl Johan, lätt friterade och saltade.

En delikatess, sägs det. Om man hittar nån…

Blomkålssvamp – gå inte förbi den!

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS