A-
A+

I dyrtider får enkla fiskbullar bli lyxiga queneller

Har vi slutat äta fisk? Det är magert med utbudet i många fiskdiskar just nu, och det som finns håller skyhöga priser. Bedrövligt - men jag vill ändå slå ett slag för den viktiga fisken.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Det är lätt att förstå varför fisken får mindre plats på mångas inköpslistor, fast visst är det trist. Nu är ju många av havets läckerheyter som bäst – torsken t.ex.

Räkorna är också av toppkvalitet nu. Och de är ett lysande undantag i prisutvecklingen: när de är som bäst är de också som billigast. 29 kronor hektot i hallen (!) häromdagen. Billigare än nästan alla fiskar. Så ät räkor nu, när de har den ovanliga kombinationen hög kvalité och lågt pris!

Annars kanske vi skulle uppgradera fiskbullarna? En burk av denna enkla godsak får man för drygt en tjuga.

Fiskbullar är ju också gott och nyttigt. Låter det för enkelt kan man lyxa till dem med små medel. Vi kan väl börja med att byta namn till det lyxklingande queneller. Och servera dem med en läcker vitvinssås, gjord på grädde, fiskbullsbuljongen (häll inte bort den), citron och en skvätt enkelt vitt vin, toppad med prisvärda färska räkor. Quenelles à la sauce de vin blanc et crevettes, vad sägs om det?

Skippa gärna de fiskbullar som säljs med färdig “hummersås”, dilldito eller annat. Den såsen gör dem dyrare och innehåller diverse tillsatser som vi gärna kan avstå. Jag köpte fel burk en gång men tyckte att såsen var så oaptitlig att jag spolade bort den och gjorde egen.

Vitvins- eller kanske t.o.m. champagnesås och en burk fiskbullar, alltså… Och vill man förädla sina fiskbullar ytterligare går det lätt att hitta varianter som friterade fiskbullar, fiskbullsstroganoff, gratinerade fiskbullar med mera.

Se där några sätt att spara en slant. Så att man kanske får råd med färsk fisk till helgen…

Foto: Thomas Carlén

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.