I virustider kan vi gå på krog - hemma

Nu går vi på krogen - hemma. Kanske ett sätt att bidra till att rädda en bransch som håller på att gå under.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Det var hjärtskärande att se den sympatiske krögaren och mästerkocken Danyel Couet i Aktuellt i kväll. Han och hans personal står vid avgrundens kant, liksom så många andra.

Jag berättade om ett besök på den nya toppkrogen Aira häromdan. Många tyckte det var spännande att hänga med in i denna magiska miljö. Men någon undrade: hur kan du göra reklam för att gå på restaurang i dessa dagar, när man uppmanas stanna hemma?

Svaret är att professorn i bakteriologi Agnes Wold sa i tidningen häromdan att man absolut kan gå ut och äta – om man iakttar vanliga försiktighetsåtgärder. Ekonomer uppmanar oss också att göra vad vi kan för att hjälpa restaurangbranschen i dessa svåra tider. Och säkert mår vi bra av att nån gång se nåt annat än hemmets fyra väggar.

Men var och en gör förstås som den vill. Vi vet snart om Sveriges öppna attityd – i motsats till de flesta andra länders – är bra eller inte.

Många krögare försöker också hitta alternativa vägar ur krisen. Take-away är dagens melodi. Krog efter krog (och många livsmedelsbutiker) lockar med god och lättserverad hämtmat. Såna här frestande matkassar står t.ex. färdiga att hämtas på Stockholms matmarknad vid Stureplan:

Fast jag älskar ju att laga maten själv. Så jag köpte med mig ett halvkilo pinfärsk strömming från samma ställe. En av världens billigaste delikatesser. Med potatismos och kanske lite brynt smör.

Blev den god? Kolla i morron!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons