News55
Detta är en sponsrad artikel

Ibland tar både pengar och fantasi slut - ta de här tipsen på den goda och enkla sparmaten!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 04 feb. 2021Publicerad: 04 feb. 2021

Magra januari är äntligen över. Fast är februari bättre? Knappast. Men nu rycker vi upp oss! Och lagar sparmat som är både god och sund!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Visst kan det vara värt att snåla lite i veckorna för att kunna festa loss i helgerna! Och särskilt fokuserar många på att äta lite billigare på vardagarna nu under årets första två mörka och magra månader.

Det är ingen konst att laga mat om hushållsbudgeten är obegränsad. Men det är den ju inte, och ibland blir det tvärstopp både på pengarna, lusten och fantasin. Då kan även de enklaste tips vara till glädje. Så häng med här, på en liten köksrunda i såväl sparsamhetens som matglädjens tecken!

Första tipset: köp en kyckling! Ibland får man svensk färsk kyckling för 39:- kilot, det är otroligt billigt.

Ugnsstekt med blandade rotfrukter (5:- kilot den här veckan på sina håll!), tomater och vitlök, blir det en kalasmiddag för fyra. Krydda kycklingen och lägg i samma form grova bitar av lök, jordärtskockor, brysselkål, potatis och morötter eller vad som finns i kylen, ringla över lite olivolja och kör in hela härligheten i ugnen på 200 grader. Kolla efter c:a 40 minuter att saften som sipprar fram när du sticker en tandpetare i kycklingköttet är ljus och klar, då är kycklingen färdig. Ös några gånger under stekningen med skyn.

Spara skrov och ben och eventuellt överblivet kött – att rensa en kyckling är jättekul, man slutar aldrig att hitta mer och mer kött på alla möjliga ställen. Koka buljong på skrov och ben, tillsätt gärna en tärning kycklingbuljong och använd sen den goda buljongen till en härligt mustig soppa med potatis, lök, paprika, kål och andra goda grönsaker. Gott att äta med en ostmacka.

Vill man inte steka kycklingen själv, så är ju de färdiggrillade som finns i affärerna ofta väldigt goda och matiga.

En annan räddare i nöden när det dammar tomt i plånboken är ägg. Kanske världens mest användbara råvara. Jag gillar att göra en rustik bondomelett: steker några skivade potatisar, en hackad lök och lite överblivna rester av korv, bacon, skinka eller annat kött och häller över en äggsmet: tar en matsked mjölk eller grädde till varje ägg och river eller hackar gärna ner några matskedar av den där gamla tråkiga osten som ligger och har tråkigt i kylskåpet. Osten lyfter omeletten jättemycket!

Upptäck de billiga fiskarna – som den goda koljan, 169:- kilot den här veckan på Hemköp, exempelvis. Njut den kokt med äggsås, stekt med remouladsås, eller i en fiskgryta med mycket grönsaker och aioli,

ANNONS

Potatis, grundfundamentet i svensk matlagning, blir ju en delikatess om man förvandlar den till rårakor. Inte raggmunk, det blir godare utan mjöl och mjölk. Riv bara fast potatis, stek frasigt och ät med lite fläsk och lingon. Godare mat kan man knappast tänka sig.

En mustig gryta är också en billig läckerhet när högreven, karrén, fläskfilén eller fransyskan ibland kostar en bra bit under hundralappen kilot. Rejält med morötter, lök och vitlök, mycket vitpeppar på köttet, kraftig buljong och lång koktid garanterar en härlig vintergryta. Och grattis om det skulle stå en bortglömd skvätt vin i ett hörn, bums ner i grytan med den! Det spelar ingen roll om det vinet är några dagar gammalt.

Mixern har räddat många måltider hos oss. Sopporna blir ljuvliga om man mjukkokar några enkla grön- eller rotsaker (broccoli, morot, lök, potatis, jordärtskocka, palsternacka osv), tillsätter två kycklingbuljongtärningar och en eller två matskedar crème fraiche och sen mixar alltihop slätt. En ostmacka till och man mår toppen!

God sparmat är lätt att laga – och så duktig man känner sig när man sparat in en slant…

Men ok, det finns gränser för allt. Till helgen festar vi loss. Redan nu på fredag – då kommer ett lyxigt fisktips med läckert dricka till: det blir premiär för månadens bästa mat- och vinkombination. Det vill du inte missa!

ANNONS
ANNONS