Invandraren blev svensk mästerkock - sug ett tag på den, Donald Trump...

News55

Vad kul med en ny stjärna på kockhimlen! Edin Dzemat vann Kockarnas kamp i TV4 i kväll. Den kanske minst kände och en av de yngsta av alla tävlande, tillika invandrad flykting. Jag har ätit hans mat, och den var superb!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Kockarnas kamp har varit härlig mat-TV. Ändå var finalen lite av en antiklimax. Halva tiden gick åt till att man fick se finalisterna skala potatis och öppna ostron. Hallå – vad säger de färdigheterna om hur bra man är på att laga mat?

Sen, när kocktalangerna äntligen skull testas i en trerättersmeny, blev det ju inte ens spännande. Edin drog ifrån som Ben Johnson i ett hundrameterslopp med en startande och vann med tävlingens största marginal nånsin.

Men killen är förstås en sällsynt värdig vinnare, han höll ju på att få slagsida av alla medaljer som tyngde hans kockrock.

Och jag har ätit hans julbord på Kosta Boda Hotell för ett par år sen, ett av de bästa genom alla tider. Där har han utvecklat  den fryntlige entreprenören Torsten Janssons krog till ett gastronomiskt besöksmål av högsta klass. Inte dåligt av en invandrad flykting från Bosnien! När han fick utmärkelsen Årets Werner för tre år sen stod det bl.a i motiveringen:

“Edin har gjort en kockkarriär av sällan skådat slag. Han är så skicklig vid spisen att han numera av kollegerna kallas för branschens Zlatan. Han är ett föredöme och en förebild för alla invandrarungdomar, och även för infödda svenskar som känner sig villrådiga inför framtiden. Edin är dessutom ödmjuk, generös och synnerligen vänlig mot alla, helt i Werner Vögelis anda.”

En bosnisk flykting blir alltså svensk mästerkock. Sug på den du, Trump!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons