Jag är Sveriges sämsta grillkock!

Hjälp! Det är skämmigt i dessa tider av perfekta glödbäddar, osande biffar och mustiga grillviner från någon märkvärdig druvsort i en liten by med utmärkt kalkjord och evig sol - men jag måste erkänna: jag är usel på att grilla.    

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Alltså, jag tror att jag lagar hygglig mat. Kan slå en béarnaise, flå en rödspätta, göra en biff Wellington, laga kåldolmar, tranchera fågel  och stuva lake. Men grilla? Nä, det funkar inte.

I vårt hem trängs – till min förtjusning och hustruns begränsade entusiasm – över 500 kokböcker. Åtminstone 20 av dem hyllar grillningen och meddelar att det minsann är busenkelt att bli en hemmagrillkock av världsklass. Och jag har plöjt igenom tidningarnas otaliga uppslag med rubriker som “Så lyckas du vid grillen”, “10 bästa grillknepen” och “Allt blir godare när det grillas”.

Men det där biter inte på mig. Jag envisas med att göra alla fel som finns: lägger på köttet innan glöden är klar – herrejösses, gästerna sitter ju och väntar och dricker upp allt rödvin i förtid! – eller ser lågor slå upp och förvandla steken-korven-fisken till offer för en lika ofrivillig som grundlig kremering eller svär när hamburgarna eller fiskbitarna går sönder och trillar ner genom grillgallret.

I dag lät jag nyfikenheten vinna över visdomen och föll för den senaste tidens otaliga, hurtiga artiklar om hur lätt och gott det är att grilla grönsaker. Provade med broccoli.

Inte gick det! Så här blev det:

Vidbränd på ytan och rå inuti.

Nu bävar jag inför midsommaren. När det förväntas perfekt grillad, gyllenbrun och saftig fläskkarré.

Får väl svälja ner stoltheten med fördrinken och be någon om hjälp. Gjorde det en gång, en midsommarafton, av kompisen Ove, som stolt tackade för förtroendet och försäkrade: “grillen fixar jag”! Varpå han parkerade sig i en skön stol – och somnade. Det kött som brann upp medan han sussade sött hade inte ens hunden ätit, om vi haft någon.

Fast det blev ju en bra story, som fått duga till ett och annat kåseri genom tiderna. Men nu, Ove, när jag, efter många fiaskon, inser mina egna tillkortakommanden som grillkock, lovar jag att aldrig mer skoja om den där midsommarmalören. Du är faktiskt inte längre sämst på att grilla!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons