A-
A+

Kanske bästa färdigmaten jag ätit. Utan tillsatser!

Ulf Elfving

Annons

Sprang på en kylmonter med ekologiska maträtter på Konsum häromdan. Köpte en förpackning oxkind i rödvinssås, gick hem och provåt – och blev överförtjust.

Fler måste ha blivit det, för när jag kom tillbaka två dar senare var allt slutsålt!

Produkten har det något osexiga namnet VAK men har allt man kan begära av en klockren rätt: den är vällagad, har utmärkt smak och är fri från alla tillsatser. Till skillnad från det mesta i halvfabrikatsbranschen.

Hela ruljansen sköts av två killar som står i Vendelsö söder om Stockholm och lagar ett trettital rätter, som kyckling provencale, lammlägg i rödvinssky, konfiterat anklår, boeuf bourgignon och texaschili. Två vanliga vänner, Björn Forsgren och Pontus Andersson, som en dag bestämde sig för att laga “ovanligt bra färdigmat”.

Och som lyckats, efter hårt arbete. Viktigt var att inte använda några som helst tillsatser. Björn:

-Det krävde en hel del jobb. Till exempel fick vi leta upp ett speciellt atlantsalt för att slippa klumpförebyggande medel (kaliumferrocyanid), som annars är vanligt i salt.

Som ett bevis på att det här är ett rent mathantverk får VAK förse sina varor med den oberoende konsumentföreningens Äkta Varas kvalitetsgaranterande märke.

Än så länge finns den här goda nyheten bara i ett 50-tal butiker i stockholmstrakten samt på Mathem, men det är bara att hoppas att den sprider sig över landet.

När “vårt” Konsum laddat om med nya VAK-varor, ska jag med stora förväntningar prova de andra rätterna. Men redan nu vill jag applådera Björn och Pontus för att de lagar prima mat och kanske framförallt för att de visar att det går utmärkt att producera bra halvfabrikat utan några som helst tillsatser. Hatten av!

Anklår18

Tillsatsfritt och lockande från VAK

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.