News55
Detta är en sponsrad artikel

Laga schnitzeln som gör succé!

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 feb. 2017Publicerad: 17 feb. 2017

Det här är toppenkäk som alla gillar: en läckert panerad schnitzel. Hemligheten? Ett mört fläskkött, frasigt stekt efter att ha doppats i en suverän smet av ägg, kaviar, ansjovis och lök. Lite smält smör över, och du har helgens godaste middag!

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Godsaken heter Roslagsschnitzel, och det var gamle köksmästaren på saliga  Stadshotellet i Norrtälje, Kjell Löfroth, som en gång i världen gjorde den till en vida berömd klassiker. Folk vallfärdade till Statt för att äta den smakrika rätten.

I dag förvaltas Löfroths arv av restaurang Åtellet – som heter så för att finns i ett charmigt hotell som ligger vid den vackra ån i Norrtälje – och kökschefen Stefan Schönberg. Och folk åker fortfarande åtskilliga mil  för att sätta sätta tänderna i den älskade Roslagsschnitzeln.

-Vi skulle numrerat dem, skrattar Åtellet-chefen Sanna Fagerström; vi måste ha lagat tusentals schnitzlar! Ett år tog vi bort den från menyn, men protesterna blev så starka att vi tog tillbaka den snabbt…

Nu kan du laga den själv! Jag garanterar. det blir gott!

Gör så här:

Banka ut en skiva – 150-200 gram – benfri kotlett (kallas också fläskhare eller fläskytterfilé) eller fläskfilé till en dryg centimeters tjocklek. Gör en röra av vispat ägg, finhackad ansjovisfilé, finhackad lök och smörgåskaviar. Originalreceptet föreskriver orökt kaviar, men jag tror att det går precis lika bra med vanlig Kalles, eller Svennes eller vad den kan heta. Doppa fläskskivan i smeten och lägg deni en stekpanna med en rejäl klick smör, som fått ljust gyllenbrun färg. Stek på medelvärme till vacker färg och droppa lite återtående smet över köttet innan det vänds i pannan.

Servera med fina små tomater, kokt potatis och smält smör.

Jag säger bara: mums!

ANNONS

 

ANNONS