Ljuvlig tjuvstart - sex veckor för tidigt

Fingrarna darrade desperat, ja hela kroppen skakade innan jag fick i mig den första, ljuvliga dosen. -Så här känns det alltså att vara gravt beroende, hann jag tänka. Jag tjuvstartade surströmmingssäsongen i kväll.

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Alla som längtat intensivt vet att sekunderna innan man får börja stilla sitt begär är rent grymma.

Man är så nära. Men allt måste göras klart innan man slussportarna till himlen slås upp. Första fisken ska rensas. Löken ska hackas. Potatisen skalas. Tunnbrödet ska bredas med mycket smör och stark ost.

Sen, med accelererande skakningar: pang på godsakerna!

Fyra burkar gammal surströmming har stått och hånlett mot mig i kylskåpet i över ett år: två Mannerströms och en Borkbo från förra året och en Oscars från 2017. Det blev Oscar som fick sprida sina dofter över skärgårdsviken i kväll.

Tretton stora, feta, delvis romstinna strömmingar fanns i burken och hade klarat två års lagring på bästa sätt. Alla var fasta, fina och mörkt rosa i färgen.

Mandelpotatis, lök, bröd, smör, ost och svalt öl är de enda tillbehör som behövs.

Det är sex veckor till premiären. Men jag hävdar vars och ens självklara rätt att äta vad som helst när som helst. Okej, kräftor är bäst i september, och jordgubbar kan bara ätas nu, under högsommaren. Men delikatesser som surströmming – och semlor, exempelvis – är ju inte årstidsbundna utan lika bra året runt. Så låt oss frossa i vad vi vill – när vi vill!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons