A-
A+

Lyxigt midsommarextra: tre snapsar och en tårta

En lyxig smörgåstårta lyfter midsommarhelgen! Och med en hemgjord sommarsnaps når man de högsta höjderna.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Häromdan gjorde jag smörgåstårta för första gången på över ett år. En lyxigare variant med lax, räkor, kräftor och löjrom. Vill du ha receptet? Det kommer här:

Jag gjorde tre lager fyllning. Inte alls nödvändigt, du kan gott skippa en, i så fall den tredje.

Fyllning 1: 1 burk tonfisk, 3 msk bostongurka, 1 msk majonnäs, 1 msk crème fraiche, 1 tsk dijonsenap, salt, peppar. Blanda allt och smaka av.

Fyllning 2: Skagenröra. Funkar bra med färdigköpt. T.ex. en stor burk av ICA:s.

Fyllning 3: 100 gram gravad eller rökt lax, 2 kokta ägg, 1 msk majonnäs, 1 msk crème fraiche, 100 g kokt sparris, ½ msk riven pepparrot. Finhacka lax, ägg och sparris och blanda med pepparrot, majonnäs och crème fraiche.

Bre ut fyllningarna mellan lagren av bröd. Ta gärna kavring till det mellersta lagret. Stryck crème fraiche tunt runt om och över hela tårtan, plasta in den noga och ställ i kylen över natten.

Dagen efter: dekorera valfritt med allt det goda du vill kosta på dig.

En kall snaps uppskattas av många för att balansera det feta. I år år provar jag några annorlunda varianter:

Rabarbersnaps: Skär ett par stjälkar rabarber i små bitar och blanda med ett par matskedar socker och 5 dl vodka. Låt stå två dygn, sila sen blort rabarbern.

Pepparrotssnaps: En favorit! Lägg några strimlor färsk pepparrot i vodka. Låt stå två dygn.

Vitlökssnaps; Blanda ett par klyftor vitlök med vodka. Låt stå två dygn. Vår ramslöksplockande granne Irma föreslår att man kan byta vitlöken mot ramslök. Tror att det blir alldeles utmärkt, ska prova!

Trevlig midsommar!

Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.