Midsommarmatens dofter sprider sig.... - visst är det här en av årets skönaste och godaste höjdpunkter!?

Så här i VM-tider undrar jag: finns det något VM i Janssons frestelse? I så fall ställer jag upp. Har tillbringar kvällen och halva natten med att laga midsommarmat. Kan man ha roligare? Nej!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Här har gjorts fem sorters sill, kokats in lax, gravats lax, stekts köttbullar åt lilla Penny (2 år), marinerats böckling och sist men inte minst lagats en Jansson som inte är att leka med.

Sillen är det alltid lika spännande med! Blir den för lös? För hård? För salt?

Ingetdera i år, verkar det som. En av orsakerna tror jag är hur man vattnar ur den. Har kommit fram till att filéerna ska ligga i vatten i 12 timmar, varken mer eller mindre. Sen är de lagom färdiga för inläggning.

Vilket är lätt som en plätt. Gör det i stället för att köpa dem som ligger på burk och smakar  konserveringsmedel! Det är ju bara att koka en 1-2-3-lag (ättika, socker, vatten), tillsätta en påse sillkryddor, skivad rödlök och mycket dill, låta svalna och hälla lagen över bitar av den urvattnade sillen. Bör stå minst tre dagar i kyl. Byt gärna till ny lag efter halva tiden och lägg på färsk dill.

Sen väntar gästerna ivrigt på några varianter. I år ska de, förutom den traditionella vitlökssillen (pressa vitlök i en röra av crème fraiche och majonnäs, blanda ner sillbitar och låt stå minst ett dygn) och lite annat få en variant som kom till av en slump. Så här:

Jag hade rester av riven pepparrot efter en fiskmiddag häromdan, blandade dem i en röra av crème fraiche, tärningar av ett syrligt äpple och lite pressad citron. Rekommenderas!

Pepparrotssillen till vänster. Men varianterna i all ära (man kan ju göra nästan vad som helst med sill) – den inlagda är ju hela midsommarhelgens höjdpunkt! Den blir fin i år, det känns redan nu, med kraftig syra av ättikan och syndigt markant sötma. Och tydlig smak av kryddpeppar.

Kall inkokt lax är ju en höjdare också! Med kokt potatis och god sås på majonnäs, gräddfil och lite dijonsenap. Jag gjorde spadet extra vasst i år med både en rejäl skvätt ättika och några kryddpepparkorn.

Kul att det är suveräna extrapriser på laxen till varje storhelg. Förutom den här inkokta räckte en sida också till en rejäl bit honungs- och konjaksgravad lax. Klar för provsmakning i kväll!

Och så Jansson, då! Alla tycker väl bäst om sin egen, jag tycker bäst om min. Som mamma gjorde den, förstås. Med potatisen skuren i exakta, tändstickstjocka bitar, med mycket grädde, lite ansjovisspad och några generösa klickar smör ovanpå alltihop. Jag skulle kunna äta upp hela i natt,,,

Konsten är att gräva ut några matskedar och sen försöka platta ut resten, så att det inte syns att man varit där och nallat. Sen, med en kall pilsner, är man färdigförberedd och superladdad inför en av årets trevligaste mathelger.

Glad midsommar!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons