Mitt i krisen: nu öppnar "världens bästa krog" av mästerkocken!

I dag slogs porten upp till "världens bästa restaurang". Fullbokad varje öppen timme i två månader - trots corona. Jag har haft förmånen att proväta hela menyn, 16 rätter. Är du matroad, så häng med här!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Tajmingen kunde ju vara bättre för krögaren Tommy Myllymäki, vinnare av Årets Kock och Kockarnas kamp och silver- och bronsmedaljör i världens största kocktävling Bocuse d´Or. För när han efter åratal av förberedelser nu öppnar sin drömrestaurang Aira på Djurgården i Stockholm, är det mitt i en av de värsta kriser som Sverige och världen skådat.

-Vi vill skapa världens bästa restaurang, sa Tommy och ägarna till Svenska Brasserier (Sturehof, Riche, Luzette m.fl.) när de började planera för Aira.

Vad sägs om den målsättningen…?

Förväntningarna hos gästerna är lika skyhöga. Aira har fullbokat i två månader framåt, så länge som man kan förhandsbeställa bord.

Före kvällens premiär hade man ett antal provmiddagar. Välkommen att följa med på en av dem!

Byggnaden är en säregen skapelse av arkitekten Jonas Bohlin och får nog kallas ett mästerverk. Entrén går rakt genom köket, och från matsalen har man en magnifik utsikt över vattnet.

Avsmakningsmenyn kostar 2.500 kronor, tusenlappen billigare än trestjärniga Frantzén. Den innehåller 13 rätter plus små aptitretare i tre serveringar, bl.a. en fingerborg med tupplevermousse, hela russin och vinbär, en dillkrustad med havskräfta, lök och brynt smör och en tartelette men crème på svensk ost från Almnäs, fänkål och nästan genomskinliga rädisskivor.

Du fattar va? Matlagning på den här nivån kan vi hemmakockar inte ens drömma om.

Sen fortsätter showen (häng med nu, alla matnördar) med råmarinerad hälleflundra, fermenterade och frusna krusbär och äpple, och efter ett mellanspel med ett par nordisk-asiatiska små vegetariska godsaker kommer det in en mjukbakad svensk bläckfisk i buljong på japansk mynta och shiitakesvamp. Ytterligare tre marina rätter landar på bordet: en rå pilgrimsmussla med bergamott, alger och kaviar, ett svenskt ostron med smörad ostronjuice, örter och citron  och en stekt torsk med tempurafriterad ramslök och vispad äggula med svensk soja. Allra läckrast var nog pilgrimsmusslan, som kom in med en hyggligt generös klick störkaviar:

Torsken gick inte heller av för hackor…:

Till allt detta drack jag kallt öl (Landsorts lager) och ingen höjde på ögonbrynen, tack för det. Till resterande rätter ett glas urgott rödvin, Chateau de Tours (225 kronor glaset). Och kötträtterna var tre: Kalvtartar med tryffel och grillade betor, grillad svensk vaktel med pumpa och vadouvan (en fransk-indisk currykrydda) samt färserad och karamelliserad vildsvinsbog med endive och toppmurkla.

Dags för desserter! Två varianter på äpple: vedugnsbakat med ängssyra och “svart äpple” med rågbrödssmulor och myskmadraglass.

Till kaffet rullades det in en vagn med alldeles utsökta små, hemgjorda sötsaker. Och man fick ta så många man ville! Eller orkade…

Det lär ha plöjts ner 75 miljoner i skapandet av Aira. För Tommy Myllymäkis och alla andras skull får man hoppas att inget kinesiskt virus sätter käppar i hjulet. På öppningskvällen kunde han, trots läget i landet, glädjas åt fullbokat – två månader framåt!

Som köksmästare på Aira har Tommy en annan stjärna och tidigare Årets Kock: Victor Vesterlind.

Vänlige Victor visade runt i Airas bakre regioner – med berättigad stolthet. Och formulerade filosofin bakom krogen:

-Hit ska alla känna sig välkomna.

Vilket inte lär bli svårt. För trots att detta är Sveriges största och dyraste restaurangsatsning på många år – kanske den allra största – är stämningen och mottagandet avspänt och glatt. Helt fritt från snobberi – vilket man tackar speciellt för!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons