Nu hyllas krogar där man kan samtala

Efter att ha tvingats skrika sig igenom ett antal krogkvällar är man väldigt tacksam för att det också - på några ställen - finns samtalsvänliga restauranger, utan skränig musik och högljutt pladder. I dag delades det ut pris till några krogar med behaglig ljudmiljö. Det hurrar vi för!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Akustiken på många restauranger är bedrövlig. Du kan knappt höra vad bordsgrannen säger för allt bedövande sorl och snack från andra gäster och för musik som dödar de flesta försök till samtal.

Efter en sån krogkväll kommer man hem utmattad, lomhörd – och arg.

Nu finns det motkrafter som uppmuntrar matställen och caféer där folk kan prata med varann utan att behöva skrika. Stiftelsen Matro ger för tredje gången utmärkelser för samtalsvänliga miljöer. Tidigare har Tennstopet och Brasserie Makalös i Stockholm fått diplom. I år belönas tre krogar:

Kulturen Restaurang & Konferens i Lund har utnämnts till bästa samtalsvänliga restaurang 2019. Motiveringen: Här vilar vi öronen och äter gott. Restaurangen är indelad i sektioner, det finns ljuddämpande material i taket, dämpad musik och lyhörd personal.

Hedersomnämnande får Restaurang Hongkong, på Kungsbroplan 23 i Stockholm: 

En stillsam miljö med lugn bakgrundsmusik. Bås med soffor, mattor på golvet och bordsdukar mildrar ljuden och dämpar stadens sorl.

Och en smålandskrog får ytterligare ett hedersomnämnande:

Winenine Klostergatan 9 i Växjö: 

Winenine erbjuder läckerheter för gommen men också lugn musik som inte stör samtalet. Restaurangen är nyöppnad och ägarna är noga med att ljudmiljön ska vara rätt för gästerna. Efter besök kan Matro-juryn konstatera att Restaurang Winenine i Växjö är värdig Matro:s hedersomnämnande 2019 för en samtalsvänlig restaurang.

Matro.nu har nyligen blivit en ideell stiftelse. Ordförande är förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Sajten tar gärna emot tips från hela landet på samtalsvänliga restauranger. Håller du med om att det är skönt och viktigt att kunna gå på krogen utan att bli bedövad, så berätta om egna positiva erfarenheter!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons