A-
A+

Påskgott 3: Gorgonzolagratinerat lamm

Påskalammet blir ostgratinerat i år! Provlagade med lammentrecote och gorgonzola och ett gott rödvin, och det blev början till en riktigt glad påsk.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Gör så här: putsa köttet fint från eventuella senor. Gnid in det med salt, peppar och gärna timjan och rosmarin, klassiska lammkryddor. Bryn runt om. Ställ in i ugn på 175 grader. Använd termometer och ta ut köttet strax innan det nått 60 grader. Lägg på en rejäl klick gorgonzola och ställ in formen under grillen. Ta ut igen när osten nästan smält ner.

Låt lammet vila under folie. Häll under tiden köttsaften från ugnsformen i en liten stekpanna eller kastrull, tillsätt en skvätt rödvin och en klick smör och koka ihop till simmig konsistens, det behöver bara bli ett par matskedar kvar.

Servera med kokta haricots verts och potatis som du råstekt med skivade vitlöksklyftor. Lägg vitlöken i stekpannan mot slutet, så att den blir brynt men absolut inte bränd.

Givetvis kan man använda annat lammkött än entrecote: t.ex. en lammstek som man ungsbakar till önskad stekgrad och skär i skivor som man täcker med ost och gratinerar hastigt under grillen.

Vintips från Wine Affair, Côtes-du-Rhône. 129 kronor på Systembolaget, artikelnummer 2011, Vinet hittar du här.

Systemets beskrivning av vinet: Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, peppar, kakao och vanilj.

Fortsatt glad matpåsk!


ANNONS

Vintips från Wine Affair, Côtes-du-Rhône. 129 kronor på Systembolaget, artikelnummer 2011, Vinet hittar du här.


Annons

Annons

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!