News55
Detta är en sponsrad artikel

Påskgott 3: Gorgonzolagratinerat lamm

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 02 apr. 2021Publicerad: 02 apr. 2021

Påskalammet blir ostgratinerat i år! Provlagade med lammentrecote och gorgonzola och ett gott rödvin, och det blev början till en riktigt glad påsk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Gör så här: putsa köttet fint från eventuella senor. Gnid in det med salt, peppar och gärna timjan och rosmarin, klassiska lammkryddor. Bryn runt om. Ställ in i ugn på 175 grader. Använd termometer och ta ut köttet strax innan det nått 60 grader. Lägg på en rejäl klick gorgonzola och ställ in formen under grillen. Ta ut igen när osten nästan smält ner.

Låt lammet vila under folie. Häll under tiden köttsaften från ugnsformen i en liten stekpanna eller kastrull, tillsätt en skvätt rödvin och en klick smör och koka ihop till simmig konsistens, det behöver bara bli ett par matskedar kvar.

Servera med kokta haricots verts och potatis som du råstekt med skivade vitlöksklyftor. Lägg vitlöken i stekpannan mot slutet, så att den blir brynt men absolut inte bränd.

Givetvis kan man använda annat lammkött än entrecote: t.ex. en lammstek som man ungsbakar till önskad stekgrad och skär i skivor som man täcker med ost och gratinerar hastigt under grillen.

Vintips från Wine Affair, Côtes-du-Rhône. 129 kronor på Systembolaget, artikelnummer 2011, Vinet hittar du här.

Systemets beskrivning av vinet: Kryddig smak med inslag av fat, björnbär, lagerblad, skogshallon, peppar, kakao och vanilj.

ANNONS

Fortsatt glad matpåsk!


ANNONS

Vintips från Wine Affair, Côtes-du-Rhône. 129 kronor på Systembolaget, artikelnummer 2011, Vinet hittar du här.


ANNONS