Rökfritt ute - hur svårt kan det vara?

2014-07-08

Två heta somrar till med uteserveringar inpyrda av tobaksrök? Det låter som ett rent - eller snarare skitigt - helvete. Men det ser inte bättre ut.    

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Sommaren dök upp med full prakt. Sol, värme, körsbärsblom och fågelsång. Men på uteserveringarna sitter småtjejer med cigarretter i händerna och näsan i vädret. En del har barnvagn.

Ja, förlåt, brudar , det finns andra terrorister också. Av olika kön och åldrar. Många äldre – som borde veta bättre.

I våras kom äntligen en utredning (dessa utredningar!) som föreslog rökstopp i nästan alla utemiljöer. Nu är den på remiss (dessa remisser!). I bästa fall kan ett lagförslag om rökfrihet ute vara på plats 2018.

Till dess rullar det på: 100.000 blir sjuka av rökning i Sverige varje år. 12.000 röker ihjäl sig. Och det är ingen skön död. Rökningens kostnader för samhället är 30 miljarder per år.

Alla undersökningar visar att en stor majoritet vill slippa rök på uteserveringarna.  Hallå, krögare, har ni fattat det? Kan ni tänka er att föregå det oundvikliga, att själva, frivilligt, skapa rökfrihet ute redan nu? Det är liksom inget som hindrar er…

Några gör det, eller hänvisar åtminstone rökarna till en avskild yta.

Det borde vara många fler. Tipsa gärna om uteserveringar där man kan äta och dricka i frisk luft. Jag lovar gratis publicitet!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons