Så god blev sista biten av julskinkan: frasig schnitzel med ost och ärtor

Så här läckra blev resterna av julskinkan i kväll: en pankosmörstekt, frasig schweizerschnitzel! Jag njuter fortfarande! Prova själv:

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Brukar nästan varje år förlusta mig med de bästa sätten att ta vara på det som är kvar av julmaten. Minimera matsvinnet! Och vad gäller skinkan är ju möjligheterna oändliga: pyttipanna, skinkomelett, drömskinka (skinka, grädde, tomat och en skvätt vitt vin, gratineras med riven ost), gorgonzolafyllda skinkrullader i gräddsås, osv.

Och den här schnitzeln blev väldigt lyckad. Så här:

Lägg en tjock skiva (1-1½ cm) emmentalerost mellan två skinkskivor, ungefär så tjocka som lövbiff, Det ska verkligen vara mycket ost och absolut helst emmetaler (namnet schweizerschnitzel säger ju just att det är den osten som används). Men självklart kan man i nödfall ta en annan ost. Peppra ordentligt och vänd schnitzlarna med osten i mitten noga i uppvispat ägg. Vänd sen runt dem i panko (asiatiskt ströbröd) – helst; vanligt ströbröd går också. Smält en generös klick smör i stekpannan så att det blir gyllenbrunt. Stek köttbitarna på medelvärme tills de fått vacker färg och blivit frasiga på ytan. Servera med råstekt potatis, sallad och gröna ärtor i smör, gärna de som kallas “fina små ärter”.

En billig, jättegd och enkel variant av den tjusiga scweizerschnitzen, som man annars gör på kalv.

God fortsättning!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons