Så här blir seniormåltiden en njutning

Min mamma och nyss avlidne UEFA-bossen Lennart Johansson hade två saker gemensamt: de blev mycket gamla - och de ville äta god mat ända in på ålderns senhöst. Men bra seniormat är inte alla förunnat. Den finns på några ställen, förstås, förhoppningsvis allt fler. Jag besökte ett häromdan.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Det kommunala äldreboendet Tre Stiftelser i Göteborg har fått många priser för sin mat. De har t.o.m. en detaljerad manual för hur allt kring måltiden ska arrangeras. Den finns med som avslutning på den här texten, fri att kopieras och användas av andra.

För en måltid är ju så mycket mer än det som ligger på tallriken. På Tre Stiftelser höjer man trivseln med eget växthus utanför matsalen och ett gäng egna höns som pickar på gräsmattan.  Inte så många att man är självförsörjande på ägg, men sockerkaka på ägg från de egna pullorna blir det emellanåt.

Och när man arrangerar grillkväll för gästerna är hönsen med runt borden.

-Vi försöker ordna så många utomhusaktiviteter vi kan, eftersom det är bra för våra hyresgäster att vara ute i friska luften, säger Marie Bernhardsson, som är kultursamordnare.

När jag besöker Tre Stiftelser består dagens lunch av boeuf bougignon på karré och ugnsbakad torsk med äggsås. Smakar utmärkt!

Fisk är jättepoppis på Tre Stiftelser, vi är ju på västkusten!

-Vi kör bara med MSC-certifierad (miljömärkt) fisk, säger Emil Jacobsson. måltidschef. Strömming med potatismos, brynt smör och rårörda lingon är en populär lunchrätt:

Annars är den gamla hederliga ärtsoppan favorit bland gästerna. Vilket inte hindrar att man lyxar ill det emellanåt: en gång om året dukar man upp till nobelmiddag med fin trerättersmeny. Senast med en så här tjusig dessert:

När jag besöker Tre Stiftelser har köket bakat radiokaka, tack för det! En klassiker som man väl nästan aldrig ser numera. Men jättegod till kaffet! Och här hade man bytt ut originalreceptets kokosfett mot smör. Det blev knappast sämre…

Det skälls mycket på äldrematen i dag. Men jag undrar om inte något av en revolution är på gång. Många lyfter frågan: kända kockar (som Leif Mannerström), White Guide (som numera prisbelönar bra äldrematsinitiativ), Arla (som med sin Guldko hyllar vardagshjältarna i köken), och medier av alla slag. Här på News 55 kommer vi att fortsätta skriva om mat både för äldre och yngre och tar gärna emot tips!

Glada kockar lagar god mat! Här frestar Cristian på Tre Stiftelser med torskrygg. Hans kollega Anna är lika glad, och hon lät mig provsmaka ett mycket gott bröd från det egna bageriet. Och här är seniorboendets manual för hur måltiden ska bli en njutning:

MÅLTIDSCHECKLISTA – I MATGLÄDJENS NAMN:

Maten på Tre Stiftelser genomsyras av hög kvalitet och bidrar därför till ökat välbefinnande för de boende. Vid måltiden ska maten se tilltalande ut och serveras i en trevlig miljö med bra bemötande och service. Du som ansvarar för måltiden ansvarar även för en trivsam måltidsmiljö.

MENY Presentera dagens meny skriftligt, samt muntligt, för alla vid bordet och vid behov till enskild person.

LJUD TV:n skall vara avstängd. Eventuell musik skall vara lugn och på låg volym. Undvik arbetsprat och buller i samband med måltiden. DUKA Dukning tidigast 30 minuter före måltiden. Inför alla måltider: duka med duk eller bordstablett, låg bordsdekoration, salt- och pepparkar, servetter, glas och bestick.

SERVERA Värm tallrikar i ugnen på cirka 60-70 grader. Värm även uppläggningsfat och skålar. Ta undan kantiner och värmevagnar, de skall inte synas under måltiden. Vid mathantering skall förkläde bäras och basala hygienrutiner följas. Maten läggs upp på uppläggningsfat eller i skålar och serveras på bordet, alternativt från serveringsvagn vid bordet. Uppmuntra/stötta de boende som vill ta mat själv. Tänk på att alla tillbehör ska finnas som står på matsedeln, t ex rårörda lingon eller vispad grädde till dessert. Måltidsdryck serveras vid bordet. Färsk grönsakssallad serveras till lunch. Presentera menyn muntligt.

MÅLTID En person ansvarar för att organisera maten. En värd ansvarar för varje bord, hjälper till med servering, sitter ned och intar en salutogen måltid samt uppmuntrar/stimulerar till det goda samtalet. Porslin dukas av när alla har ätit färdigt, servera därefter dessert. Kaffe serveras där boende själv önskar.

DUKA AV Iordningställ bord och stolar efter varje måltid. Diska porslin och kantiner.

LYCKA TILL med att göra varje måltid till en behaglig och njutningsfull stund på dagen. För att förenkla arbetet finns en MÅLTIDSCHECKLISTA som ett separat blad.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons