News55
Detta är en sponsrad artikel

Så här firade vi Frankrike: Pärlhöna med calvadosgräddsås och murklor

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 14 juli 2017Publicerad: 14 juli 2017

Victoria i all ära - men hemma firade vi allra mest Frankrike i dag, på 14 juli, ett av världens bästa länder. Och det blev ett mumsigt firande: pärlhöna i gräddig calvadossås med murklor. Säger bara: oh la la!  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Pärlhönan dyker upp i fler och fler butiker nu. Den här fanns på ICA, var uppfödd på en gård i Frankrike och hade välsignats av fransk-svenske mästerkocken Danyel Couet.

Med  tricoloren och Danyels sammetsögon på omslaget var den fräscha hönan förstås oemotståndlig, där hon låg och väntade i kyldisken. Och 99 kronor kilot var väl inte så farligt för en härlig, äktfransk pippi.

Så den välgödda lilla fransyskan låg snart i vår gryta, kryddad med färska örter och vitlök, simmande i ett grunt bad av torr fransk cider och omgiven av sköna primörer som hela färsklökar, röd spetspaprika, minitomater och hela vitlökar och några klickar smör.

Sen fick hon gona sig i ugnen, 200 grader, i en timme och vila i folie medan stekskyn vispades ihop med grädde och fick koka en stund med mera kryddor, lite kalvfond, en aning soya och en matsked calvados.

På slutet vände jag ner smörstekta murklor i såsen, köpta på burk – av märket Borgens – som lite extra lyx.

Med råstekt mandelpotatis, tomaterna och vitlöken från grytan och lite svart vinbärsgelé blev det veckans mest delikata middag. Vive la France!

 

ANNONS

 

ANNONS