A-
A+

Så här gör jag godaste kantarelltoasten

De var tröga i starten, men nu är har de anlänt: kantarellerna. Här är svamptoasten som är en ren delikatess.

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Som sagt. Det tog ett tag, men nu tror jag att skogsmarkerna börjar lysa i kantarellgult i hela landet. En dryg timmes sökande i går kostade bromsbett, armar som rispats upp av vassa snår, ömmande knän och fötter och ständig närhet till att trilla över en gren eller i en grop – man har varit snabbare och smidigare, om man säger så… – men det blev så mycket kantareller att de fyllde en stekpanna, så det var det värt!

Att skapa nåt läckert av de där första, fasta, fina och ljusgula – nästan vita – kantarellerna är enkelt, det vet du ju. En närmast himmelsk toast på det gula guldet gör jag så här:
Rensar svampen noga och delar i inte alltför små bitar. Förväller dem i stekpannan tills allt vatten kokat bort. Tillsätter smör, salt och en aning vitpeppar och steker tills svampen är lite brynt. Häller på en skvätt grädde och kokar ihop till bra konsistens. Kollar sältan.

Annons

Annons

Att lägga stuvningen på en smörstekt toast blir kanon. Ska det dessutom vara lite tjusigt tar jag gärna ut en rundel av brödskivan. För optimalt resultat häller jag av några matskedar av smöret som svampen stekts i – innan grädden tillsätts – i en annan, liten panna och steker brödet i svampsmöret. Brödet suger åt sig den ljuvliga svampsmaken. Det ska bli lätt brynt på båda sidor.

Sen häller jag den gräddstuvade svampen över det stekta brödet (vill man spara in på fett, så går det faktiskt också bra med enbart rostat bröd) och toppar med en skiva knaperstekt bacon. (som kan ha stekts i god tid före och fått kallna).

Sältan i baconet balanserar den milda, smöriga och nötiga svampsmaken perfekt.

Godare toast är svårt att tänka sig!

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?