SJ:s vd lagar mat åt passagerarna (!)- hur smakar hans pasta med kyckling?

Fick luncha med SJ:s vd häromdagen. Han lovade: -Framtidens tågmat kommer inte att likna nånting tidigare. Och nu står han själv vid grytorna!  

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Många har synpunkter på maten på tågen.

Jag med. Men häromdagen blev jag glatt överraskad, närmast chockad, när det plötsligt serverades VARM – god – mat vid sittplatsen. Ett jättekliv från i somras, när jag hackade på utbudet i bistron.

Och ännu ett steg tar SJ nu, när vd Crister Fritzson själv lagar maten!

Nå. Han står inte och inte och brassar alla tusentals portioner per dag, förstås. Men han har skapat en alldeles egen rätt, som han gästspelar med i bistrovagnarna fram till miten av december: en pasta som heter Skultorp.

Ehhh … kan en pasta heta så?

Javisst, Crister Fritzson kommer från lilla Skultorp, en bit utanför Skövde, längs stambanan.

Den matglade tågchefen blandar lättkokta, nålstunna morotsstavar med spagetti, fetaost och bladspenat och häller över kycklingfrikadeller med kött från svenska kycklingar och strimlad salami samt en mjustig tomatsås med lök, vitlök och rosmarin. Såsen är han speciellt stolt över, den hittade han under en av många italiensemestrar och utvecklade vidare.

Jag erkänner förbehållslöst och utan att vara artig att det var jättegott.

Skultorpspastan kostar 99 kronor och samsas med övriga rätter, lagade av mästerkocken Rune Kalf-Hansen, i tågbistroerna i höst.

Men det är bara början. När SJ framöver får nya vagnar, kommer man att presentera ett helt nytt matkoncept, berättar Crister Fritzson. Det blir nybakt bröd, frysskåp (wow, äntligen glass på tåget!), mer lagad mat och sköna fåtöljer i halva bistrovagnen.

På frågan om vi nånsin får tillbaka de gamla restaurangvagnarna med vita dukar och livs levande kock, blir svaret lite svävande. Men man kan väl i alla fall få hoppas…

(SJ:s matansvarige Johan Hallström, som jobbar nära Crister Fritzson, blir nästan lyrisk när han hör det. Han är för ung  för att ha upplevt den tiden. Men han är en skicklig kock, så han inser lätt hur mysigt det var dåförtiden…)

Vi måste som bekant åka mycket mer tåg i framtiden, för klimatets skull. Och då är det förstås bra att vi har en SJ-chef som instämmer i att bra mat är ett tungt vägande skäl för många att välja tåget.

-Vi vill att själva resan ska vara en upplevelse, säger Crister. I framtiden får vi större möjligheter att se till att det blir så.

Dessvärre ska Crister byta jobb i vår. Men snälla SJ, när efterträdaren ska utses: välj nån som älskar mat!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons