News55
Detta är en sponsrad artikel

Smörrebrödsdrottningen fyller 80 - och numera är Ida Davidsen digital

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 22 nov. 2017Publicerad: 22 nov. 2017

Nästa fredag fyller Danmarks och hela världens smörrebrödsdrottning Ida Davidsen 80 år. Möjligen jobbar hon inte på sin klassiska krog då. Men det gjorde hon häromdan, när jag var där. Vilken krutgumma! Som dessutom blivit digital på gamla dar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ida är femte generationens krögare i  Köpenhamn. Det började med att den gamle Oscar Davidsen öppnade en vin- och ölstuga 1888, dit köpenhamnarna kom för att få sig en tår. Men vissa frågade efter något  att äta till, så Oscars fru fick springa ut i köket, bre några smörgåsar och lägga på vad som fanns till hands. Så föddes smörrebrödet!

Länge höll Oscar Davidsen, som restaurangen hette, till i den s.k. Sjöpaviljongen mitt i Kongens by. Vi som hann uppleva den glömmer inte de 140 cm långa beställningssedlarna, de 178 olika smörrebröden som fanns där, de stärkta vita dukarna och det danska gemytet.

1974 flyttade man till en mindre lokal på Store Kongensgade, nära Kongens Nytorv. Den är numera känd över stora delar av världen, och till den kommer kungligheter, ministrar, artister, finansfolk och helt vanliga människor.

Måste säga att jag blev aningen förvånad när jag klev in på krogen. Borta var dukarna, ljuset var dämpat – och smörrebröden är numera digitala. Man får en platta med elektroniska bilder på utbudet. 80-åriga Ida har hängt med sin tid…

Någon gång har jag tyckt att Idas smörrebröd varit lite väl skruvade. Men de gamla klassikerna, som får en att känna historiens vingsus, finns självfallet kvar (hon skulle bara våga annat!). 

Som rökt ål med äggröra. Eller råbiff med lök, kapris, pepparrot och äggula:

ANNONS

Men sillen bärs fram i en modernare, trendigare skepnad:

En klassiker jag aldrig vill missa är Dyrlaegens natmad – veterinärens nattmat. Mjuk leverpastej på rågbröd, toppad med stelnad köttsky, saltkött och rödlök. Snudd på oslagbart!

Och här serveras den goda och vrålstarka elefantölen i flaska i stället för plåtburk. Det är klass!

Om man orkar, sitter det förstås fint med lite friterad camembert till kaffet:

Ida håller stilen och kan fortfarande rekommenderas. Även om man saknar de långa smörrebrödssedlarna:

ANNONS

ANNONS