Smörrebrödsklassiker i långa rader och en riktig dansk kyss-snaps!

Vet du vad en kyss-snaps är? I Danmark vet man.

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

En ruggig novemberdag slank jag ner till Slotskaelderen (Slottskällaren) i Köpenhamn. Varmt och gemytligt, och personalen höll som bäst på att sätta upp julgirlanger.

Här har det serverats klassiska smörrebröd i 110 år. Inga skruvade nymodigheter, bara det traditionella, tack för det! Och spelreglerna har varit desamma hela tiden: man går fram till den leende krögaren, som står bakom långa rader av smörrebröd, och väljer vad man vill ha. Sen sätter man sig, beställer dricka och väntar på att bli serverad.

Det finns förstagångare som tror att man ska ta sin tallrik själv från buffén, då tisslas det och höjs på ögonbrynen bland stammisarna vid borden, och nybörjaren blir vänligt tillrättavisad.

Smörgåsarna är vackra på klassikt danskt vis och utan krusiduller, som ålen med äggröra och råbiffen med de rätta tillbehören:

Och kyss-snapsen då? Varför heter den så? Jo, om man väljer att få den upphälld ända till kanten, med riktig ytspänning, som det brukas i Danmark, får man förklaringen av servitören:

-Om du försöker lyfta den kommer du att spilla! Du ska böja dig fram och kyssa ytan och suga i dig de första dropparna – det är en “kys-snaps”!

Den kyssen visste var den tog!

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons