Sofia, 26 år, har rest i hela världen - Här blev hon mästerkock - med äpple

Härlig final i Sveriges mästerkock i kväll: Kul med en 26-årig vinnare som redan hämtat matinspiration i 50 länder! Roligt också att man tävlade med - äpplen! Och vilken sympatisk förlorare vi fick se!

Ulf Elfving

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Sofia Henriksson från Stockholm jobbar med något som för oss seniorer låter aningen diffust: hon är spelutvecklare. Låter spännande, men nu lär hon få lägga joystick och skärm på hyllan ett tag och parkera i köket. För seger i den här tävlingen ger en skjuts direkt in i mat- och kockbranschen. Som av en händelse kommer hennes kockbok, som var priset i Sveriges mästerkock , ut i handeln redan i morron:

Den innehåller mat från hela världen. Sofia är, bara 26 år gammal, en berest tjej. I alla drygt 50 länder hon har rest till har hon letat upp den godaste lokala maten.

Hon har varit en av många trevliga bekantskaper i årets tävling. Ingen har stuckit ut särskilt mycket, men ingen har heller fallit ur ramen. Stämningen har varit bra. Och matlagningen verkar bara bli bättre och bättre.

En stor eloge till tvåan i kvällens final, Edvard Wistedt: generösare förlorare har man sällan sett. Han verkade bli nästan lika glad när Sofia ropades ut som segrare som om han vunnit själv. “Du är grym!” var hans första, snabba kommentar. Snyggt.

Att äpple var huvudtemat i förrätt, varmrätt och dessert i kväll var lyckat. Finalisterna trollade fram allt möjligt läckert med äpple. Och båda gjorde bl.a. en äppelmajonnäs (!).

Det hade jag aldrig kommit på själv, även om jag använder äpple mycket i maten. I olika sallader, i ugnsbakad falukorv, till marinerad rökt fisk, i grytor och självklart i många desserter.

Äpple är gott och suveränt i maten, med sin friskhet och syra.

Och jättenyttigt. Säkert inte minst i coronatider…

 

 

 

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons