Soliga Västerbotten? Ja, faktiskt... och se här vilka delikatesser de har!

Ripa, ren, röding, älg, lax, hjortron, åkerbär... i går gick jag loss på 43 rätter med västerbottniska delikatesser mitt i Stockholm. Tänk att ett så kargt och en gång så fattigt landskap kan vara så rikt på gastronomiska pärlor!

Ulf Elfving

Annons

Annons

Annons

Annons

Just nu, i januarimörkret, är det kanske svårt att tro: men under odlingssäsongen har Västerbotten fler soltimmar än Bordeaux. Se där en av förklaringarna till att det västerbottniska skafferiet innehåller så många fina råvaror och produkter.

Det bästa av allt det goda bullas upp på Grand Hotel i Stockholm nu och drygt två veckor till. För 30:e året!

Många av delikatesserna är verkligen inte vanliga på matborden hos oss längre söderut. Vad sägs t.ex. om rödingtartar, fjällripsmousse, enbärsgravad sikfilé, carpaccio på suovas, peppargravad älgfilé,  stekt palt,  röding med messmörssås och ekskivling, havtornstryffel och  västerbottensglass med hjortron…

Men det var den allra enklaste rätten som hyllades mest bland gästerna på provsmakningen häromdan: den krämiga, heta mandelpotatissoppan med västerbottensoststänger.

Och min personliga favorit, nu och vid tidigare tillfällen, är ännu enklare: västerbottensostsmör. Här är ingredienserna:

100 gram smör

100 gram riven västerbottensost

Rör ihop till fluffig konsistens. Klart! Och ljuvligt att bre på bröd, eller klicka på varma grönsaker eller stekt fisk eller kött.

Små lokala leverantörer ligger bakom flera av delikatesserna på västerbottensbuffén. Rödå Bröd & Spis är en, och deras tunnbröd smälter på tungan. Särskilt tillsammans med nämnda smör.

Gårdsmejeriet i Högland bidrar med den fina osten Lapplands blå och Tärna Vilt i Joesjö levererar goda renchips, som man kan njuta till en havtornsdrink eller bara som godis.

Det är en kvinna bakom allt under västerbottensjubiléet: Ella Nilsson, matskribent, TV-kock och hedersdoktor vid Umeå universitet. Tillsammans med Tore Wretman skapade hon västerbottensgästspelet för 30 år sen. På Grand hyllades hon dubbelt och välförtjänt för sina insatser:

 

Ellas västerbottensbuffé serveras på Grand t.o.m. 9 februari.

Ulf Elfving
Kontakta mig
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons