News55

Sommarspaning: vad är det med årets jordgubbar?

Artikelbild
Ulf Elfving
Ulf Elfving
Uppdaterad: 17 juli 2022Publicerad: 17 juli 2022

Är det bara jag som tycker att jordgubbarna är vattnigare och mindre söta än vanligt i år?

ANNONS
ANNONS

Salig svärmor hade en god vana: trots ganska knaper kassa så åt hon jordgubbar varje dag under säsong. Det var en lyx som hon verkligen ville unna sig.

Vi försöker ta efter det. Men, undrar jag: är inte jordgubbarna lite sämre i sommar? Dyrare – förstås – men också lite vattnigare och surare. Det säger mig i alla fall min sommarspaning.

Och ekologiska gubbar finns överhuvudtaget inte. Jag hittar bara en enda KRAV-bärodlare i vårt län, och den finns tio mil bort. Synd, eftersom jordgubbar lär vara bland det mest besprutade som finns.

“Extra söta” står det alltid på en skylt hos flera av de jordgubbsförsäljare som vi brukar handla hos.

Pyttsan! Om de där bären är extra söta, undrar jag hur de andra smakar…

Nå, här äts i alla fall jordgubbar för fulla muggar, och i kväll har det kokats fem burkar sylt. Som det krävdes något extra hekto socker till för att smaken ska bli den rätta.

Svärmor var en rackare på sylt. Hallon, jordgubbar, blåbär, körsbär – allt förvandlade hon till den läckraste sylt, paketerad i burkar med en sån där rutig liten duk över.

Nu på gamla dar får man ransonera syltintaget.

ANNONS

Men man måste ju leva också, även i bistra tider. Och till de främsta av livets delikatesser hör ju hemlagade pannkakor, med en liten, liten klick smör smältandes ovanpå och med egenkokt sylt till.

Detta är en annan spaning: att barn och gamla har exakt samma böjelse: nygräddade pannkakor! Det har man upptäckt såväl på dagis som ålderdomshem: gästerna jublar när det serveras pannkakor! Med god sylt.

Cirkeln sluts…

Extra-extra söta? Skulle inte tro det.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS